Dnevne novice - 08.01.2019
Objavljeno: 08. 01. 2019

SLOVENIJA

Zelo ugodne tržne cenitve delnic uspešnih velikih slovenskih podjetij, kot so Zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica SavaRa, Krka in Petrol!

Kar se tiče makroekonomskih napovedi te za Slovenijo ostajajo ugodne. Umar je v jesenski napovedi gospodarskih gibanj predvideval 4,4-odstotno rast BDP v letu 2018 in 3,7-odstotno v letu 2019. Glavna dejavnika ostajata izvoz in domače povpraševanje. Ob gospodarski rasti upada tudi nezaposlenost ob zmerni rasti plač. Investicijska aktivnost bo ostala visoka, povečali se bosta zasebna in državna potrošnja. Skoraj vsa podjetja iz prve kotacije so lani izboljšala poslovanje in napovedi za 2019 so glede rasti prihodkov večinoma pozitivne. Delničarji teh podjetij lahko pričakujejo rast dobičkov in visoke dividende v letu 2019. Na temu mestu bi glede ravni dobičkov in trenutne cene na trgu, kot zanimiva izpostavil Zavarovalnico Triglav, Pozavarovalnico SavoRe, Krko in Petrol.
VIR: Ilirika

Gospodarstveniki za letos zmerno optimistični

V razpravah, ali je na obzorju nova kriza, so udeleženci okrogle mize v organizaciji Inštituta za strateške rešitve izpostavili, da so podjetja in banke v Sloveniji v precej boljši kondiciji kot pred 10 leti. Večina od njih je ves čas v stanju pripravljenosti in se zaveda prežečih tveganj, so ocenili, zato v prihodnost zrejo zmerno optimistično.
VIR: STA

Slovenija v zadolžitev za 1,5 milijarde evrov

Slovenija je danes uspešno izdala novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s podaljšanim prvim obrestnim obdobjem in končno zapadlostjo obveznice 14. marca 2029. Gre za prvo ponudbo državne obveznice v območju evropskih držav letos, so objavili na spletni strani ministrstva.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Prihaja prvi pomembnejši tehnološki sejem leta 2019

V ameriškem Las Vegasu bo prihodnji teden mogoče obiskati prvega od velikih tehnoloških sejmov v tem letu. Na mednarodnem sejmu potrošniške elektronike Consumer Electronics Show (CES) bo mogoče videti številne novosti s področja televizije in avtomobilske industrije, ne bo manjkalo niti robotov in virtualnih pomočnikov.
VIR: STA

Ameriška vlada prepričana, da trgovinska vojna bolj škodi Kitajski kot ZDA

Minister za trgovino ZDA Wilbur Ross je v pogovoru za televizijo CNBC zatrdil, da trgovinska vojna z ZDA zagotovo bolj škodi Kitajski, kljub temu pa je napovedal verjetnost skorajšnjega dogovora o nekaterih spornih vprašanjih. Pri strukturnih vprašanjih in uveljavljanju pravil pa naj bi šlo težje.
VIR: STA

Farmacevtski velikan Eli Lilly v prevzem Loxo Oncology

Ameriški farmacevtski velikan Eli Lilly je napovedal prevzem ameriške farmacevtske družbe Loxo Oncology. Namen približno osem milijard dolarjev (6,9 milijarde evrov) težkega posla je pospešiti razvoj zdravil za zdravljenje raka, kjer Loxo veliko obeta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

SRBIJA

Borza v Beogradu je bila včeraj zaprta

Nazaj na novice