Dnevne novice - 07.01.2019
Objavljeno: 07. 01. 2019

SLOVENIJA

Zelo ugodne tržne cenitve delnic uspešnih velikih slovenskih podjetij, kot so Zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica SavaRa, Krka in Petrol!

Kar se tiče makroekonomskih napovedi te za Slovenijo ostajajo ugodne. Umar je v jesenski napovedi gospodarskih gibanj predvideval 4,4-odstotno rast BDP v letu 2018 in 3,7-odstotno v letu 2019. Glavna dejavnika ostajata izvoz in domače povpraševanje. Ob gospodarski rasti upada tudi nezaposlenost ob zmerni rasti plač. Investicijska aktivnost bo ostala visoka, povečali se bosta zasebna in državna potrošnja. Skoraj vsa podjetja iz prve kotacije so lani izboljšala poslovanje in napovedi za 2019 so glede rasti prihodkov večinoma pozitivne. Delničarji teh podjetij lahko pričakujejo rast dobičkov in visoke dividende v letu 2019. Na temu mestu bi glede ravni dobičkov in trenutne cene na trgu, kot zanimiva izpostavil Zavarovalnico Triglav, Pozavarovalnico SavoRe, Krko in Petrol.
VIR: Ilirika

Tesla v luči trgovinskih vojn začenja z gradnjo tovarne v Šanghaju

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je danes zasadil prvo lopato za gradnjo nove tovarne v Šanghaju. Kot je ob tem dejal prvi mož podjetja Elon Musk, bo Tesla z novo tovarno kitajskim kupcem omogočil, da se v luči napetih trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko izognejo visokim carinam.
VIR: STA

V Sloveniji več kot 900.000 uporabnikov spletnih bank

Spletno bančništvo, ki uporabniku omogoča predvsem hitrejše in cenejše poslovanje s svojo banko, je vse bolj priljubljeno. Potem ko se je med letoma 2004 in 2007 število uporabnikov podvojilo in se nato do leta 2015 povečalo še za enkrat, je sicer v zadnjih letih rast počasnejša. Danes imajo spletne banke več kot 900.000 uporabnikov.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Prihaja prvi pomembnejši tehnološki sejem leta 2019

V ameriškem Las Vegasu bo prihodnji teden mogoče obiskati prvega od velikih tehnoloških sejmov v tem letu. Na mednarodnem sejmu potrošniške elektronike Consumer Electronics Show (CES) bo mogoče videti številne novosti s področja televizije in avtomobilske industrije, ne bo manjkalo niti robotov in virtualnih pomočnikov.
VIR: STA

ZDA in Kitajska prihodnji teden s pogajanji o trgovinskem sporu

Ameriška vladna delegacija bo v ponedeljek in torek obiskala Kitajsko. Tam se bodo odvila prva neposredna pogajanja med stranema v trgovinski vojni, odkar sta ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping decembra sklenila začasno premirje.
VIR: STA

Divji skoki in padci so se na Wall Streetu nadaljevali tudi v prvem tednu novega leta

Ameriški borzni indeksi so prvi teden trgovanja v novem letu sklenili pozitivno, a velika nihanja s konca 2018 so se nadaljevala, tako da očitno tudi na začetku novega leta velja, da si morajo vlagatelji v New Yorku zategniti varnostne pasove in biti pripravljeni na divjo vožnjo.
VIR: STA

SRBIJA

Borza v Beogradu je zaprta

Nazaj na novice