Dnevne novice - 04.01.2019
Objavljeno: 04. 01. 2019

SLOVENIJA

SLOVENIJA: V januarju 2019 mesečna temeljna obrestna mera 0,1 %, letna temeljna obrestna mera 1,18 %

Mesečna temeljna obrestna mera se je v januarju 2019 znižala na 0,1 %, prav tako se je letna temeljna obrestna mera znižala na 1,18 %.
VIR: STA

SLOVENIJA: V tretjem četrtletju 2018 presežek v vseh sektorjih gospodarstva

Rast menjave s tujino je bila v tretjem četrtletju 2018 nekoliko počasnejša, presežek celotnega gospodarstva pa je bil najvišji doslej. Nefinančne družbe so znova ustvarile presežek, vendar pa se ta postopoma zmanjšuje. Stopnja varčevanja gospodinjstev je bila 13,8-odstotna. Celotno gospodarstvo je v tretjem četrtletju 2018 ustvarilo presežek v vrednosti 1.079 mio. EUR ali 9,1 % BDP; ta je bil v primerjavi s tretjim četrtletjem 2017 višji za 140 mio. EUR. To je doslej najvišja zabeležena vrednost presežka s tujino v enem četrtletju. Presežek je bil v celoti ustvarjen v menjavi blaga in storitev; vrednost izvoza je presegla vrednost uvoza kar za 1.432 mio. EUR ali 12,1 % BDP. Izvoz se je v primerjavi s tretjim četrtletjem 2017 povečal za 9,5 %, uvoz pa za 8,6 %. Rast blagovne in storitvene menjave s tujino se je torej še nadaljevala, vendar pa je bila v primerjavi z 2017 nekoliko nižja; takrat smo v vseh četrtletjih beležili dvoštevilčne stopnje rasti.
VIR: STA

SLOVENIJA: Letna inflacija v letu 2018 1,4-odstotna, povprečna letna pa 1,7-odstotna

V letni primerjavi so se cene v 2018 zvišale za 1,4 %, povprečna letna inflacija pa je bila 1,7-odstotna (v letu 2017 za 1,7 % oz. 1,4-odstotna). Cene storitev in blaga so se v enem letu v povprečju zvišale, in sicer za 3,0 % oz. 0,7 %. Blago dnevne porabe se je podražilo za 1,5 %, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega znižale za 1,5 % oz. 0,3 %. K letni inflaciji so največ, skupaj za 0,5 odstotne točke, prispevale podražitve električne energije (za 3,3 %), plina (za 4,3 %), tekočih goriv (za 10,4 %), trdih goriv (za 12,0 %) ter toplotne energije (za 14,8 %). Po 0,2 odstotne točke so inflacijo zvišali dražje telefonske in telefaks storitve (za 3,8 %) ter dražji počitniški paketi (za 7,3 %).  V letu dni so se opazneje podražile še bolnišnične in zunajbolnišnične storitve (za 7,0 % oz. 5,2 %) ter stanovanjske najemnine (za 6,5 %). Na drugi strani so skupno rast cen najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižale nižje cene avtomobilov (za 2,8 %). 
VIR: STA

Stekel stečaj Tomosa

Okrožno sodišče v Kopru je danes začelo stečajni postopek nad proizvajalcem dvokoles Tomos. Za upravitelja je imenovalo Štefana Verna, upniki pa imajo do 3. aprila čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic. Predlog za stečaj so na sodišče dali delavci po tem, ko niso dobili izplačanih plač in regresa.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze končale negativno, indeks Dow kar z 2,83-odstotnim padcem

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje končali v rdečem. Za občuten padec indeksov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kriv predvsem tehnološki velikan Apple, ki je znižal napoved prihodkov. Negativno vzdušje med vlagatelji vlada tudi zaradi presenetljivo šibkih podatkov ameriške industrijske proizvodnje.
VIR: STA

Avtomobilska prodaja v ZDA lani presegla pričakovanja

Američani so lani zaradi dobrega stanja v gospodarstvu in nizkih cen nafte povečali nakupe večjih in dražjih avtomobilov. Po mnenju analitikov je bila prodaja nekoliko boljša kot predlani, čeprav so med letom večinoma pričakovali padec prodaje. December je bil za proizvajalce z izjemo Fiata Chryslerja bolj slab.
VIR: STA

Japonski indeks novo leto začel slabo

Osrednji japonski indeks je v novo leto stopil z izgubo. Vlagatelji na vseh azijskih borzah so tako kot na ostalih borzah po svetu previdni, sploh po izgubah v trgovanju med novoletnimi prazniki na borzah, ki so bile v teh prazničnih dneh odprte.
VIR: STA

SRBIJA

Stopnja brezposelnosti v Srbiji se približuje povprečju EU

Srbija se bo že letos lahko približala želenemu cilju ohranjanja stopnje brezposelnosti pod desetimi odstotki, sporoča Zoran Martinović. Po besedah ​​Marinovića se lahko Srbija približa evropskemu povprečju, saj sedanja stopnja 11,3 odstotka in aktualni investicijski trendi v Srbiji to omogočajo.
Vir: b92

Končni pogovori z evrazijsko unijo naslednji teden

Končni pogovori o prosti trgovini z Evroazijsko gospodarsko unijo (EAEU) se bodo začeli naslednji teden. Srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajič je to sporočil v četrtek, poroča Tanjug. Ljajić je za TV PINK povedal, da pričakuje sklenitev sporazuma o prosti trgovini z Rusijo, Belorusijo, Kazahstanom, Armenijo in Kirgizistanom pred obiskom srbskega predsednika ruskega predsednika Vladimirja Putina 17. januarja.
Vir: b92

Srbija kupuje zlato - zakladnica NBS ima 20 ton rezerv

Narodna banka Srbije ima več kot 20 ton zalog zlata je povedala guvernerka Jorgovanka Tabaković. Srbija bo še naprej kupovala zlato.
Vir: Ekapija

Kitajski Zijin, novi lastnik RTB Bora, bo zbral 1 milijarde evrov na Hongkongšk borzi za nakup projekt izkopa zlata v Srbiji

Kitajska skupina Zijin Mining Group je povedala, da namerava zbrati do 8 milijard juanov (1,16 milijarde dolarjev / 1,0 milijarde evrov) za nakup kovinskih podjetij Nevsun Resources, ki upravlja projekt bakra-zlata Timok v Srbiji. Zijin namerava izdati do 3,4 milijarde delnic razreda A za financiranje nakupa 100% kapitala Nevsuna, za skupno 9,36 milijarde juanov, je dejala kitajska družba, ki je v sredo vložila prošnjo za borzo v Hongkongu.
Vir: Seenews

Nazaj na novice