Dnevne novice - 03.01.2019
Objavljeno: 03. 01. 2019

SLOVENIJA

Leto 2019: Ključna cestna projekta v novo leto z nezavidljivo popotnico

Na področju cestne infrastrukture bosta tudi letos v ospredju druga cev predora Karavanke in tretja razvojna os. Oba projekta je ministrica Alenka Bratušek ob prevzemu mandata izpostavila kot ključna, a se je kmalu začelo zapletati. Izvajalec del na Karavankah še ni znan, Korošci pa zaradi novih načrtov s hitro cesto grozijo s protesti.
VIR: STA

Z letom 2019 manjše spremembe pri DDV

Danes se začne uporabljati novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki v skladu z evropsko direktivo prinaša novosti pri plačevanju DDV za storitve v drugi državi članici ter pri obravnavi kuponov. Uporabljati se začenjajo tudi nove določbe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, namenjene preprečevanju izogibanja davkom.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Krčenje Kitajske proizvodnje

Včerajšnji odčitek proizvodnega indeksa PMI za Kitajsko je prvič po maju 2017 znašal manj kot 50 točk, kar označuje krčenje proizvodnega sektorja v decembru 2018. Kitajski proizvodni indeks PMI je za mesec december znašal 49,7 točke, kar je za 0,4 točke manj, kot so znašala tržna pričakovanja. Včerajšnji pritok podatkov glede krčenja kitajskega proizvodnega sektorja je vplival na kapitalske trge. Pocenili so se tečaji azijskih indeksov in dražilo se je zlato (to je v sredo v času pisanja pridobilo 0,4 odstotka). V zadnjih dneh pa so pridobile tudi cene ameriških obveznic, donos na 10-letno ameriško obveznico je padel do ravni 2,65 odstotka. Ponovno pa so se tudi povzpele donosnosti dvoletnih ameriških državnih obveznic, in sicer tik nad donosnostjo ameriških državnih petletnih obveznic.
VIR: ILIRIKA

Širjenje nemške proizvodnje

V Nemčiji pa se proizvodni sektor še širi. Decembrski odčitek proizvodnega indeksa PMI za Nemčijo, ki je sicer na 33-mesečnem dnu, znaša 51,5 točke, kjer je bila rast proizvodnje osredotočena na sektor potrošnih dobrin. Nova izvozna naročila pa so se v Nemčiji po šestih letih najbolj strmo znižala, številna nemška podjetja poročajo o manjšem povpraševanju s Kitajskega. Kljub vsemu pa se je raven zaposlitev v proizvodnem sektorju v Nemčiji decembra povečala. Na račun nižjih naftnih cen pa se je znižala stopnja rasti cen vhodnih surovin.
VIR: ILIRIKA

Nižje naftne cene

Cene nafte so sicer v preteklem letu dni krepko izgubile na ceni, nafta WTI se je v letu dni pocenila za 25 odstotkov, nafta brent pa skorajda za 20 odstotkov. Cene nafte so se pocenile tudi v zadnjem tednu dni – nafta WTI za 1,8 odstotka in nafta brent za 1,2 odstotka, slednji trgujeta pri okoli 45,4 in 53,8 dolarja za sodček.
VIR: ILIRIKA

SRBIJA

TGAS: Messer BH Gas bo v letu 2019 investiral 5 milijonov EUR v nove naložbe

Messer BH Gas proizvajalec industrijskih plinov bo v letu 2019 vložil še 10 milijonov KM (5 milijonov EUR) je za eKapijo dejal generalni direktor družbe Valentin Ilievski. Za zdaj še niso želeli določiti podrobnosti te naložbe. Brez stabilnih naložb ni stabilnega okolja za poslovanje - je dejal Ilievski. V primerjavi z lanskim letom se je prodaja povečala za 17%, EBITDA pa za 21%.
Vir: Ekapija

Rusi se zanimajo za Petrohemijo - Razpis za privatizacijo bo objavljen februarja

Več ruskih podjetij je zainteresiranih za nakup tega pančevega podjetja. Razpis za privatizacijo pa bo objavljen februarja. Ta nakup je del gospodarskega paketa, ki ga predsednik Ruske federacije Vladimir Putin v Srbijo prinaša s seboj v sredni januarja. Petrohemija je lani imela najvišji čisti dobiček v Srbiji.
Vir: Ekapija

Pridelovalni sektor raste

Industrijska proizvodnja v predelovalnih dejavnostih se je v prvih osmih mesecih leta 2018 v primerjavi z enakim obdobjem leta 2017 povečala za 2,8%.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice