Dnevne novice - 20.12.2018
Objavljeno: 20. 12. 2018

SLOVENIJA

Leto 2018: Delnice NLB poživile dogajanje na borzi

Z Ljubljanske borze je letos delnice umaknilo več podjetij, med njimi Gorenje, je pa borza dočakala pomembno pridobitev - začetek kotacije delnic največje banke v Sloveniji NLB, ki je poživil dogajanje. Vodstvo Ljubljanske borze je s trgovanjem v letošnjem letu zadovoljno.
VIR: STA

Bratuškova verjame v dogovor z EIB glede drugega tira

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes v Bruslju v odzivu na neuradne navedbe o pomislekih Evropske investicijske banke (EIB) glede trase, obsega in cene projekta drugi tir izrazila pričakovanje, da bodo v pogovorih z banko našli skupno rešitev in da bo ta na koncu sodelovala pri financiranju projekta.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriška centralna banka zvišala ključno obrestno mero

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes zvišala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 2,25 in 2,50 odstotka. Za to se je odločila ob trenutnih in pričakovanih gibanjih na trgu dela in glede inflacije, je Fed objavil v izjavi po koncu dvodnevnega zasedanja.
VIR: STA

Azijske borze v rdečem

Tečaji delnic na osrednjih azijskih borzah so se danes znižali. Tokijski indeks Nikkei 225 je izgubil 2,84 odstotka in trgovanje sklenil pri 20.392,58 točke, kar je najnižje v 15 mesecih. Vlagatelje je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razočaral dvig ključne obrestne mere v ZDA.
VIR: STA

SRBIJA

15 milijarde RSD iz proračuna za subvencije za vlagatelje v letu 2019

Model subvencioniranja investitorjev, ki ga je leta 2006 patentiral minister za gospodarstvo regionalnega razvoja Mladjan Dinkic, po vzoru irskega in slovaškega modela, bo naslednje leto dosegel vrh. Proračun 2019 za subvencije zasebnim podjetjem znaša 15 milijarde din, kar je okoli 2,5 milijarde več kot leta 2018.
Vir: Ekapija

Hitra železniška proga Beograd-Budimpešta je odložena za eno leto

Madžarska vlada se je odločila objaviti nov razpis za posodobitev madžarskega dela železnice Budimpešte-Beograd. Dela se bodo začela šele leta 2020, leto kasneje, kot je bilo načrtovano. Predvideni stroški modernizacije 152 kilometrov med Budimpešto in mejo s Srbijo so maja 2018 znašali 578 milijard madžarskih forintov (1,79 milijarde EUR).
Vir: b92

Nazaj na novice