Dnevne novice - 18.12.2018
Objavljeno: 18. 12. 2018

SLOVENIJA

Na Ljubljanski borzi velik interes za delnice Zavarovalnice Triglav

Trgovanje na Ljubljanski borzi se vrti predvsem okoli Zavarovalnice Triglav, saj je bilo z delnicami največje slovenske zavarovalnice doslej sklenjenih za več kot 800.000 evrov poslov. Kljub 0,33-odstotni rasti delnic Zavarovalnice Triglav je indeks SBI TOP malenkost v minusu, saj izgublja 0,07 odstotka.
VIR: STA

Cene nafte še naprej padajo

Cene nafte so se tudi v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale, teksaška nafta pa je prvič po septembru zdrsnila pod 50 dolarjev za sodček. Kot poročajo tuje agencije, nafto v teh dne ceni več dejavnikov, med drugim trgovci dvomijo, da bo dogovor Opeca o znižanju proizvodnje dosegel svoj namen.
VIR: STA

Petrol za 2019 načrtuje 5,6 milijarde evrov prihodkov in 96,7 milijona čistega dobička

Skupina Petrol za prihodnje leto načrtuje 5,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 96,7 milijona evrov čistega dobička. Število bencinskih servisov želijo povečati za 18 na 515. Vrednost naložb v stalna sredstva naj bi dosegla 101 milijon evrov, pri čemer se nameravajo posebej osredotočiti na razvoj inovativnih poslovnih modelov.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

ZDA pregled ameriških trgovinskih politik na WTO izkoristile za napad na Kitajsko

ZDA so danes na sedežu Svetovne trgovinske organizacije (WTO) začetek rednega periodičnega pregleda ameriških trgovinskih politik izkoristile za napad na Kitajsko, ki ji očitajo nepoštene prakse, neskladne s temeljnimi vrednotami WTO. ZDA ob tem pravijo, da ne izvajajo protekcionizma, ampak obrambo pred nepoštenimi praksami.
VIR: STA

Zunanjetrgovinski presežek območja evra oktobra pri 14 milijardah evrov

Vrednost izvoza blaga v območju evra se je po prvih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat oktobra v medletni primerjavi zvišala za 11,4 odstotka na 209,7 milijarde evrov. Uvoz se je povečal za 14,8 odstotka na 195,8 milijarde evrov. Trgovinski presežek je tako dosegel 14 milijard evrov, medtem ko je bil oktobra lani pri 17,8 milijarde.
VIR: STA

Inflacija v evrskem območju novembra 1,9-odstotna

Inflacija v območju evra je bila po popravljeni oceni evropskega statističnega urada Eurostat novembra na letni ravni 1,9-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot oktobra in 0,4 odstotne točke več kot novembra lani. V EU je inflacija dosegla dva odstotka, 0,2 odstotne točke manj kot oktobra in 0,2 odstotne točke več kot oktobra lani.
VIR: STA

SRBIJA

Možnost zmanjšanja obdavčitev plač iz 62 na 46 odstotkov v prihodnjih petih letih

Predsednik Gospodarske zbornice Srbije Marko Čadež je 14. decembra 2018 izjavil, da je poslovni sektor vložil pobudo za obsežnejše znižanje davkov na plače in da obstaja možnost zmanjšanja obveznosti iz plač z 62% v letu 2019 na 46 % v naslednjih petih letih
Vir: Ekapija

NBS: srednjeročna inflacija se pričakuje pri 2,5-3,0%

Glede na najnovejšo inflacijsko raziskavo NBS, se pričakuje, da bo inflacija v prihodnjem letu znašala 2,5-2,6%
Vir: NBS

Nazaj na novice