Dnevne novice - 14.12.2018
Objavljeno: 14. 12. 2018

SLOVENIJA

S&P potrdil oceno in izboljšal obete za NLB

Bonitetna agencija Standard and Poor's je danes potrdila dolgoročno kreditno oceno za NLB pri BB+, pri tem pa je obete spremenita iz v razvoju na pozitivne. Kot so sporočili iz banke, ocena temelji na dobrem poslovanju banke in njeni delni privatizaciji. Pred tednom dni je, ob podobnih razlogih, bonitetna hiša Moody's oceno NLB izboljšala za dve stopnji z Ba1 na Baa2. Moody's je z odločitvijo za izboljšanje bonitetne ocene NLB sledil agenciji Fitch, ki je to storila že novembra. Skupina NLB je sicer v devetih mesecih letos ustvarila 158,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 14 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.
VIR: STA

Petrol za 2019 načrtuje 5,6 milijarde evrov prihodkov in 96,7 milijona čistega dobička

Skupina Petrol za prihodnje leto načrtuje 5,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 96,7 milijona evrov čistega dobička. Število bencinskih servisov želijo povečati za 18 na 515. Vrednost naložb v stalna sredstva naj bi dosegla 101 milijon evrov, pri čemer se nameravajo posebej osredotočiti na razvoj inovativnih poslovnih modelov.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Rast gospodarske dejavnosti v območju evra decembra najpočasnejša v štirih letih

Rast gospodarske dejavnosti v območju evra je bila decembra najpočasnejša v štirih letih. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje evra izračunava britanska analitska hiša Markit, je namreč decembra upadla z 52,7 na 51,3 točke, kar je najnižja vrednost v 49 mesecih. Opazen je bil predvsem padec dejavnosti v Franciji.
VIR: STA

Rast prodaje na drobno v ZDA novembra upočasnjena

Vrednost prodaje na drobno je v ZDA novembra po podatkih ministrstva za trgovino dosegla 513,5 milijarde dolarjev (447,4 milijarde evrov), kar je 0,2 odstotka več kot oktobra. Rast se je s tem precej upočasnila, saj je bila še oktobra na mesečni ravni 1,1-odstotna. Poslabšala se je predvsem prodaja avtomobilov in bencina.
VIR: STA

Kitajska bo odpravila dodatne carine na ameriška vozila

Kitajska bo z novim letom odpravila dodatne carine na vozila iz ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odprava dodatnih carin je posledica pogovorov med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.
VIR: STA

Stroški dela v EU v tretjem četrtletju z 2,7-odstotno rastjo

Stroški na uro dela v EU so bili v tretjem letošnjem četrtletju v povprečju za 2,7 odstotka višji kot pred letom dni. V Sloveniji so se povečali manj od evropskega povprečja, in sicer za 1,9 odstotka. O najvišji rasti pa po podatkih Eurostata poročajo iz Romunije, Latvije in Litve.
VIR: STA

SRBIJA

Zijin bo plačal 350 milijonov USD za RTB Bor

Kitajsko podjetje Zijin bo plačalo 350 milijonov dolarjev v gotovini takoj po uradni predaji RTB Bor, ki bo 18. decembra.
Vir: Ekapija

Minister za finance: glavni cilj Srbije je ohranjanje fiskalne stabilnosti

Minister za finance Siniša Mali je predstavil Program ekonomskih reform za obdobje od leta 2019 do leta 2021, ki je, kot je dejal, najpomembnejši strateški dokument v gospodarskem dialogu z Evropsko komisijo in državami članicami Evropske unije. Mali je dejal, da je eden glavnih ciljev ohranitev fiskalne stabilnosti, podpora večjemu gospodarskemu razvoju in zmanjšanje javnega dolga, ki je trenutno, po njegovem besedah, okoli 55 odstotkov BDP.

Nazaj na novice