Dnevne novice - 13.12.2018
Objavljeno: 13. 12. 2018

SLOVENIJA

Vasle korak bližje položaju guvernerja Banke Slovenije

Mandatno-volilna komisija predlaga državnemu zboru, naj na predlog predsednika države Boruta Pahorja imenuje Boštjana Vasleta na mesto guvernerja Banke Slovenije. Člani komisije o predlogu niso razpravljali - podprlo ga je devet poslancev, dva sta bila proti. Na sicer tajnem glasovanju DZ bo Vasle za imenovanje potreboval najmanj 46 poslanskih glasov. Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je spomnila, da je bil Vasle dolgoletni direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj in na tem mestu sodeloval pri vseh ključnih izzivih, ki so bili v zadnjih letih pred Slovenijo. Predsednik Pahor po njenih besedah verjame, da bo Vasle zaupano mu funkcijo opravljal strokovno, skrbno in učinkovito ter da bo pri svojih odločitvah neodvisen.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

ECB bo predvidoma zakoličila konec neto nakupov obveznic

Svet Evropske centralne banke (ECB) bo na zadnji letošnji seji predvidoma dokončno potrdil konec neto nakupov obveznic v okviru programa odkupovanja obveznic, ki ga je zagnal marca 2015 in v okviru katerega so ECB in nacionalne centralne banke v evrskem območju do konca novembra odkupile skupno za skoraj 2600 milijard evrov vrednostnih papirjev.
VIR: STA

Italija proračunski primanjkljaj pripravljena znižati na 2,04 odstotka BDP

Italijanski premier Giuseppe Conte je Evropski komisiji predstavil nov predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predviden proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je dejal, da gre za korak v pravo smer, a s predlogom še ni zadovoljen.
VIR: STA

SRBIJA

V maloprodaji v Srbiji bo prišlo do velikih investicij in konsolidacije, pričakuje strokovnjak EBRD

V prihodnjem obdobju lahko pričakujemo modernizacijo področja maloprodaje v Srbiji z novimi investicijami po mnenju Miljana Ždrale iz Evropske banke za obnovo in razvoj.

NBS: Letna inflacija v novembru 1,9%

Po podatkih Statističnega urada v Srbiji so se cene življenjskih potrebščin v novembru znižale za 0,3%, kar je predvsem posledica sezonske pocenitve nepredelane hrane in padca cen naftnih derivatov. V nasprotni smeri so se gibale cene transportnih storitev, zaznati pa je tudi bilo sezonski dvig cen oblačil in obutve. Medletna inflacija se je še naprej gibala znotraj ciljnega tolerančnega pasu (3 ± 1,5%) in je konec novembra znašala 1,9%, medtem ko je bila osnova inflacija (CPI brez cen hrane, energije, alkohola in cigaret) skoraj nespremenjena iz prejšnjih mesecev in je tako znašala 1%.
Vir: NBS

Izgradnja kitajskega industrijskega parka v Beogradu se bo začela sredi naslednjega leta

Izgradnja kitajskega industrijskega parka v Beogradu naj bi začela sredi naslednjega leta, prvi učinki dela bodo vidni že konec leta 2019. Industrijski park bo v prvi fazi Srbiji prinesel približno 2,6 milijarde dolarjev neposrednih naložb. Ideja je da park pritegne 70 podjetij iz Kitajske, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hrane in pohištva.

Nazaj na novice