Dnevne novice - 10.12.2018
Objavljeno: 10. 12. 2018

SLOVENIJA

Izvoz oktobra spet s krepko rastjo

Slovenska podjetja so oktobra po šibkejšem septembru spet okrepila izvoz. Ta je bil v medletni primerjavi večji za 10,5 odstotka, še bolj, za 19,2 odstotka, pa je narasel uvoz. Tako uvoz kot izvoz sta bila s tem največja letos in tudi glede na zadnjih nekaj let. V 10 mesecih skupaj je bila medletna rast izvoza 9,8-odstotna, uvoza pa 11,7-odstotna.
VIR: STA

Industrijska proizvodnja v desetih mesecih višja za šest odstotkov

Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvih desetih mesecih za šest odstotka višja kot v enakem obdobju lani. V oktobru je bila na mesečni ravni za 2,5 odstotka višja, na letni pa za štiri odstotke višja, je danes objavil državni statistični urad
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

V Turčiji valutna kriza in inflacija zarezali v gospodarsko rast

Turška gospodarska rast se je precej upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v obdobju od julija do septembra na letni ravni zvišal za 1,6 odstotka, potem ko je bila rast v drugem četrtletju 5,2-odstotna. Rast sta dušili kriza s padanjem vrednosti lire in visoka inflacija.
VIR: STA

Globalne napetosti še naprej zmanjšujejo nemški trgovinski presežek

Nemški trgovinski presežek se je v luči globalnih napetosti tudi oktobra zmanjšal. Ustavil se je pri 17,3 milijarde evrov, medtem ko je septembra znašal 17,6 milijarde evrov, podatke nemškega statističnega urada Destatis povzema francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Francoska centralna banka zaradi protestov prepolovila oceno rasti BDP

Francoska centralna banka je danes navzdol popravila oceno gospodarske rasti za zadnje četrtletje, glavni razlog za to pa navedla proteste rumenih jopičev, ki so pretresli državo. Bruto domači proizvod (BDP) naj bi se tako med oktobrom in decembrom zvišal za 0,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj od predhodne ocene.
VIR: STA

Japonski BDP v tretjem četrtletju po novih ocenah z večjim padcem

Japonsko gospodarstvo se je v minulem četrtletju skrčilo bolj od predhodnih ocen. Bruto domači proizvod (BDP) se je namreč od julija do septembra po najnovejših podatkih vlade na četrtletni ravni skrčil za 0,6 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več od predhodne ocene. Na letni ravni se je padec poglobil za 1,3 odstotne točke na 2,5 odstotka.
VIR: STA

SRBIJA

ENHL: Energoprojekt je sklenil novo poslovanje v Peruju v vrednosti 9,3 milijona EUR

Energoprojekt (ENHL) je poročal o dveh novih pogodbah iz Peruja. Prva pogodba je vredna 3,1 milijona evrov in se nanaša na rehabilitacijo betonskega kanala z rokom 300 koledarskih dni. Druga pogodba obravnava gradnjo namakalnega sistema in je vredna 6,2 milijona EUR.
VIR: STA

Pogajanja med Rusijo in Srbijo o preferencialni trgovini bodo kmalu zaključena, pravi Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin pričakuje, da bodo pogajanja Evrazijske gospodarske zveze s Srbijo glede preferencialne trgovine kmalu končana. Pričakujemo, da bodo pogajanja o sporazumih o preferencialni trgovini z Singapurjem, Izraelom, Srbijo in v prihodnosti z Indijo in Egiptom kmalu končana, je Putin izjavil na zasedanju Vrhovnega evrazijskega gospodarskega sveta.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice