Dnevne novice - 05.12.2018
Objavljeno: 05. 12. 2018

SLOVENIJA

SID banka izdala prvo zeleno obveznico

SID banka je na mednarodnih kapitalskih trgih v zaprtem krogu vlagateljev izdala zeleno obveznico z ročnostjo petih let v nominalnem znesku 75 milijonov evrov, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz banke. Gre za prvo zeleno obveznico te banke.
Vir: STA

Moody's zvišal bonitetno oceno NLB za dve stopnji na investicijsko raven

Včeraj, 4.12.2018, je mednarodna bonitetna agencija Moody's banki izboljšala kreditno oceno dolgoročnih depozitov v domači in tuji valuti na ""Baa2"" z ""Ba1"". Ocena prihodnjih izgledov »pozitivno« je ostala nespremenjena. Kot navaja Moody's, zvišanje bonitetne ocene temelji na znatnem napredku v procesu privatizacije banke. Poleg tega sprememba bonitetne ocene odraža znižanje slabih posojil iz preteklosti, medtem ko sta pokritost problematičnih posojil kapitalska pozicija banke močni.
Vir: Seonet

Bertoncelj v Bruslju s predsednikom EIB o Karavankah in drugem tiru

Finančni minister Andrej Bertoncelj se je danes v Bruslju s predsednikom EIB Wernerjem Hoyerjem pogovarjal o karavanškem predoru in drugem tiru. Izpostavil je veselje, da bo predvidoma ta mesec podpisan dogovor o financiranju karavanškega predora, in napovedal srečanje Slovenije, Evropske komisije in EIB o drugem tiru še letos.
Vir: STA

Prevzemna ponudba za preostanek delnic TKI Hrastnik

Družba Nanotehna Plus je skupaj z družbo Riosi, obe sta v lasti menedžerjev družbe Tovarna kemičnih izdelkov (TKI) Hrastnik, danes objavila prevzemno ponudbo za 14 odstotkov delnic družbe TKI Hrastnik, ki jih še nimata v lasti. Ponudba, v kateri za delnico ponuja dva evra, traja od 6. decembra do 7. januarja.
Vir: STA

British Airways napovedal letalsko povezavo z Ljubljano

Britanski letalski prevoznik British Airways bo poleti 2019 vzpostavil dve novi letalski povezavi, med njimi tudi s Slovenijo. Z londonskega letališča Heathrow bo mogoče potovati tudi v Ljubljano ter v francosko obmorsko mesto Montpellier, so prek svojih spletnih strani sporočili iz letalskega prevoznika.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Dvomi o trgovinskem premirju s Kitajsko potopili ameriške borzne indekse

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je poleg analitikov v torek tudi sama sprožila dvome o domnevnem trgovinskem premirju s Kitajsko, kar je spet oživelo strahove pred upočasnitvijo svetovne gospodarske rasti in potopilo newyorške borzne indekse. Dow Jones je padel za okoli 800 točk.
Vir: STA

V ZDA prve obtožnice povezane z afero panamskih dokumentov

Na zveznem sodišču na Manhattnu so v torek objavili prve ameriške obtožnice v povezavi s skrivanjem denarja v davčnih oazah, ki jih je razkrila afera panamski dokumenti mednarodnega novinarskega konzorcija aprila leta 2016. Ameriški tožilci so sporočili, da so trije od obtoženih že prijeti, četrti pa ostaja na prostosti.
Vir: STA

SRBIJA

Vir: Ekapija

 

Kitajski Zijin bo 18. decembra uradno prevzel RTB Bor

Kitajska družba Zijin bo uradno prevzela RTB Bor 18. februarja. Nekdanji generalni direktor Blagoje Spaskovski, bo ostal v družbi na podlagi pogodbe za tri leta.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice