Dnevne novice - 04.12.2018
Objavljeno: 04. 12. 2018

SLOVENIJA

Siol: Sava Re še naprej nedosegljiva za Adris

Hrvaška družba Adris, ki si že nekaj časa prizadeva povečati delež v Pozavarovalnici Sava do 33 odstotkov, še vedno ostaja pred vrati slovenske pozavarovalnice. Upravno sodišče, kamor so se po tretji zavrnitvi AZN obrnili Hrvati, je namreč v dveh primerih v celoti pritrdilo odločitvam regulatorja, poroča spletni portal Siol.net.
Vir: STA

Slovenija je v 2017 po kazalnikih mednarodne menjave blaga in storitev še izboljšala svoj položaj med članicami EU

Ob nadpovprečni, 14-odstotni rasti izvoza in uvoza v letu 2017 je Slovenija po kazalnikih mednarodne menjave blaga in storitev še izboljšala svoj položaj med državami EU. V letu 2017 se je povečalo tudi stanje tujih naložb v Sloveniji (za 5,4 %) in stanje slovenskih naložb v tujini (za 2,9 %).
Vir: SURS

Priljubljenost brezstičnega plačevanja še naprej raste

Prek spleta kupuje približno četrtina Slovencev, ki pri tem večinoma zaupajo v varnost spletnih transakcij prek plačilnih kartic, kaže raziskava družbe Mastercard. Raste tudi priljubljenost brezstičnega plačevanja, ki ga vsaj enkrat tedensko uporablja 54 odstotkov vprašanih, in plačevanja prek mobilnega telefona.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Prodaja avtomobilov v ZDA po ocenah analitikov navzdol

Podjetje Edmunds.com ocenjuje, da je prodaja avtomobilov v ZDA novembra v primerjavi z novembrom lani nazadovala za 1,3 odstotka, Cox Automotive pa ocenjuje, da je padla za 2,6 odstotka. Obrestne mere naraščajo, kakor tudi cene, Američani pa nadaljujejo s slovesom od navadnih avtomobilov.
Vir: STA

Poraba za nove gradnje v ZDA oktobra malce nižja od septembrske

Za nove gradbene projekte so v ZDA oktobra porabili preračunano na letno raven 1,309 milijarde dolarjev, kar je 0,1 odstotka manj kot septembra. Večina analitikov je sicer pričakovala, da bo rast do 0,3-odstotna.
Vir: STA

Merklova avtomobilski industriji: Za trgovinsko politiko je zadolžen Bruselj

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes predstavnike nemške avtomobilske industrije opomnila, da je Bruselj tisti, ki se bo z Washingtonom pogajal o prihodnjih trgovinskih odnosih med EU in ZDA. V torek se bodo namreč predstavniki nemških avtomobilskih proizvajalcev v Beli hiši pogovarjali o posledicah, ki jih občutijo zaradi uvajanja carin.
Vir: STA

SRBIJA

AERO: Povečanje števila potnikov na letališču Nikola Tesla - Čisti dobiček v prvih 11 mesecih porasel za 2 odstotka

Število letal na letališču Beograd Nikola Tesla je bilo v novembru višje za 6 odstotkov, število odhodov in prihodov pa se je glede na november 2017 povečalo za 5 odstotkov.
Vir: Ekapija

Srbija predložila dokumente za TurkStream – plinovod bo zgrajen do decembra 2019?

Sekretariat Energetske skupnosti na Dunaju je potrdil, da je Agencija za energetiko Srbije predložila dokumentacijo v zvezi s projektom izgradnje srbskega odseka plinovoda TurkStream in da se dokumentacija trenutno ocenjuje. V skladu z našimi načrti naj bi bil 403 km dolg srbski del projekta zaključen do 15. decembra 2019.
Vir: NBS

Svetovna banka se pripravlja na naložbe do 300 milijonov evrov v štirih projektih v Srbiji leta 2019

Svetovna banka namerava v štirih projektih v Srbiji prihodnje leto vložiti do 300 milijonov evrov v kmetijstvo, trgovino, davčno upravo in digitalizacijo je dejal posojilodajalec Stephen Ndegwa. Banka ima dodatne projekte s skupno vrednostjo v višini 300 milijonov evrov in je doslej porabila 800 milijonov evrov od 1,8 milijarde evrov, predvidenih v petletnem naložbenem načrtu za Srbijo.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice