Dnevne novice - 29.11.2018
Objavljeno: 29. 11. 2018

SLOVENIJA

Stopnja anketne brezposelnosti najnižja po letu 2008

Stopnja anketne brezposelnosti se je v tretjem četrtletju še znižala in dosegla pet odstotkov, kar je najmanj po letu 2008. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je znižala za 0,2 odstotne točke, na letni ravni pa za 1,3 odstotne točke. V tretjem četrtletju je bilo 52.000 anketno brezposelnih, kar je 20,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.
Vir: STA

Vlada o gospodarskih temah

Vlada je med drugim sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami, s katerim rešuje varnostni, sanitetni in okoljski izziv nakopičene odpadne embalaže. Za novo v.d. direktorice Umarja je vlada imenovala Majo Bednaš, na seji pa so obravnavali tudi več gradiv glede DUTB.
Vir: STA

Mercator nadaljuje s poslovanjem po lex Mercatorju

Poslovanje Mercatorja z Agrokorjem in njegovimi družbami je skladno z lex Mercator, v najnovejšem poročilu, ki se nanaša na obdobje od začetka avgusta do konca oktobra ugotavlja izredni član uprave Mercatorja Gregor Planteu. Mercator ni dal nikakršnih poroštev, garancij, posojil ali jamstev, tudi ni prevzel ali plačal dolga namesto Agrokorja.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Stopnja nemške brezposelnosti novembra rekordno nizka

V Nemčiji je bilo novembra 2,186 milijona brezposelnih oseb, kar je najmanj, odkar nemška zvezna agencija za delo spremlja podatke. Kot poroča tamkajšnja tiskovna agencija dpa, se je na letni ravni stopnja brezposelnosti znižala za 0,1 odstotne točke na 4,8 odstotka.
Vir: STA

Evrosistem bo zagnal sistem poravnave takojšnjih plačil

Evropska centralna banka (ECB) in centralne banke območja evra (evrosistem) bodo v petek zagnale sistem, ki bo omogočal neprekinjeno poravnavo takojšnjih plačil po območju skupne valute, odprt pa bo tudi za druge članice EU. Gre za naslednji korak v integraciji plačilnih sistemov, ki naj bi prinesel koristi potrošnikom, podjetjem in bankam.
Vir: STA

SRBIJA

EBRD, EIB in Svetovna banka začenjajo novo raziskavo podjetij v Srbiji - Cilj študije je določiti omejitve rasti zasebnega sektorja

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB) in Skupina Svetovne banke (WBG) začenjajo novi cikel anketiranja podjetij v več kot 40 državah, vključno s Srbijo. Cilj raziskave je zbiranje informacij s strani privatnih podjetij o poslovnem okolju v vsaki državi in ​​ga uporabiti za oceno potencialov in omejitev rasti zasebnega sektorja. V vsaki državi se bo anketa izvajala s pogovori z zasebnimi podjetji v proizvodnem in storitvenem sektorju.
Vir: Ekapija

NBS: Srbske banke poročajo o višjih dobičkih pred obdavčitvijo

Srbski bančni sektor je v prvih šestih mesecih leta 2018 dosegel 3,4-odstotni višji dobiček pred obdavčitvijo kot v prvi polovici leta 2017.
Vir: N1

Nazaj na novice