Dnevne novice - 27.11.2018
Objavljeno: 27. 11. 2018

SLOVENIJA

Banke v devetih mesecih z 11-odstotno rastjo dobička

Banke so v devetih mesecih ustvarile 382,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 11,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V Banki Slovenije so v mesečni informaciji o poslovanju bank podatek o dobičkonosnosti pospremili s pojasnilom, da se nadaljuje neto sproščanje oslabitev in rezervacij. Na ravni celotnega sistema so tako banke v prvih devetih mesecih sprostile za 40,5 milijona evrov oslabitev in rezervacij, kar je 12,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ob tem pa rast dobička pripisujejo tudi višjim neto obrestnim in neobrestnim prihodkom. Bruto dohodek bank je tako narasel za 5,1 odstotka na 865,4 milijona evrov, neto dohodek pa je bil s 383,9 milijona evrov medletno višji za 15,4 odstotka. To je pozitivna novica, saj je dohodkovno tveganje kar nekaj časa veljala za eno največjih.
Vir: STA

Skupina Sij v devetih mesecih z višjimi prihodki

Skupina Sij je v prvih devetih mesecih povečala prihodke od prodaje. V metalurški dejavnosti so ti dosegli 620 milijonov evrov, kar je 8,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prehrambna dejavnost oz. skupina Perutnina Ptuj pa je te povečala za 6,2 odstotka na 204,4 milijona evrov.
Vir: STA

Deloitte: Uspešni poslovneži pri politikih in predstavnikih občin zaznavajo pričakovanje daril

Uspešni poslovneži v Sloveniji pri svojem delu pogosto zaznavajo pričakovanje daril ali nagrade večje vrednosti. Tako je v raziskavi, ki jo je opravil Deloitte Slovenija, odgovorila polovica sodelujočih gospodarstvenikov in najbogatejših Slovencev. Poslovno okolje v Sloveniji so sodelujoči najpogosteje ocenili kot srednje koruptivno.
Vir: STA

Luka Koper v devetmesečju s petino višjim čistim dobičkom

Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 168 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 22 odstotkov na 49 milijonov evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, ki ga je družba danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Francija namerava do leta 2035 zapreti 14 nukleark

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da bi morala Francija do leta 2035 zapreti 14 od svojih 58 jedrskih elektrarn, od tega naj bi štiri do šest nukleark zaprli že do leta 2030. Do poletja 2020 naj bi zaprli tudi dva najstarejša francoska reaktorja v Fessenheimu na vzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

General Motors napoveduje reorganizacijo z odpuščanji v ZDA

Največji ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors (GM) napoveduje ukinitev okrog 15 odstotkov delovnih mest v ZDA, med drugim kar četrtino delavcev v upravi. Med napovedane reorganizacijske ukrepe spada zaprtje petih tovarn v Severni Ameriki.
Vir: STA

SRBIJA

AERO: Air France od 32. marca 2019 ponovno leti na Beograd

Air France se po šestih letih vrača na beograjsko letališče. Air France bo nudil dnevne lete na relaciji Beograd – Paris.
Vir: Ekapija

Vlada Srbije načrtuje primanjkljaj 0,5 odstotka BDP za 2019

Vlada Srbije načrtuje javnofinančni primanjkljaj v višini 0,5% ocenjenega bruto domačega proizvoda (BDP) za leto 2019. Fiskalni primanjkljaj je predviden v višini 22,9 milijarde dinarjev (193,5 milijona evrov). Proračun temelji na projekcijah gospodarske rasti v višini 3,5% za leto 2019. Pričakuje se, da bodo prihodki proračuna znašali 1.247 trilijona dinarjev, stroški pa bodo predvidoma znašali 1.269 trilijona dinarjev.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice