Dnevne novice - 26.11.2018
Objavljeno: 26. 11. 2018

SLOVENIJA

Država s privatizacijo v šestih letih do milijarde evrov kupnin

Slovenija je v zadnjih šestih letih s privatizacijo državnega premoženja zaslužila skoraj eno milijardo evrov. Večji del tega zneska predstavlja nedavna prodaja večinskega deleža NLB, med bolj donosnimi pa sta bili doslej še leti 2014 in 2016, ko je država prodala nekaj večjih naložb. Kako se sme porabiti ta denar, je natančno določeno.
Vir: STA

Novembra slabše gospodarsko razpoloženje

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je novembra poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 10,1 odstotne točke. S tem je bila za 1,5 odstotne točke nižja kot oktobra, za 6,1 odstotne točke nižja kot novembra lani, a še vedno za 11,4 odstotne točke višje od dolgoletnega povprečja.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemški gradbeni sektor cveti

Nemški gradbeni sektor zadnje mesece cveti. Samo septembra so gradbeniki sklenili največ poslov za gradbena dela v zadnjih 20 letih, vrednost gradbenih del pa je septembra v primerjavi s predhodnim mesecem narasla za 3,6 odstotka, kažejo pred nekaj dnevi objavljeni podatki nemških statistikov.
Vir: STA

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu spet slabše

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je novembra tretji mesec zapored poslabšalo. Vrednost indeksa se je na mesečni ravni znižala za 0,9 točke na 102 točki. Podjetja so bolj pesimistična glede trenutnega stanja, usahnila so tudi pričakovanja glede prihodnjih razmer.
Vir: STA

Japonska industrija z najnižjo aktivnostjo v dveh letih

Japonska je novembra zabeležila najnižjo aktivnost predelovalnih dejavnosti v zadnjih dveh letih. Indeks nabavnih menedžerjev PMI se je namreč po prvi oceni oblikoval pri 51,8 točke, potem ko je bil oktobra z 52,9 točke najvišje v zadnjih šestih mesecih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

SRBIJA

Evropski investicijski sklad (EIF) je podpisal posojilni sporazum v višini 20 milijonov EUR s petimi bankami v Srbiji

20. novembra je EIF s petimi bankami v Srbiji podpisal sporazum o finančni pomoči malim in srednje velikim podjetjem. Sporazum o izvajanju jamstvene sheme s finančno pomočjo malim in srednje velikim podjetjem v višini 20 milijonov evrov so podpisali predstavnica EIF in predstavniki Raiffeisen Bank, UniCredit, ProCredit in Komercijalne banke in Banca Intesa.
Vir: Serbiamonitor

Ni zanimanja za nakup Luke Novi Sad

Pri najnovejšem poskusu prodaje ni bilo zanimanja za nakup AD Luka Novi Sad (pristanišče Novi Sad). Kupci so se morali vsaj deset let ukvarjati s pristaniško dejavnostjo in imeti dohodke v višini vsaj 30 milijonov EUR v letu 2017 in več kot 1,4 milijona ton pretovora v prejšnjih treh letih. Začetna cena je znašala 15,98 milijona EUR.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice