Dnevne novice - 16.11.2018
Objavljeno: 16. 11. 2018

SLOVENIJA

Skupina Petrol ob višjih cenah nafte z višjimi prihodki in dobičkom

Ljubljana, 16. novembra - Skupina Petrol je v prvem devetmesečju na letni ravni povečala prihodke od prodaje za 18 odstotkov na 3,91 milijarde evrov, predvsem zaradi višjih cen nafte. Čisti dobiček se je zvišal za 14 odstotkov na 68,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa upadel za dva odstotka na 85,5 milijona evrov. Matična družba Petrol je devetmesečje končala s 3,05 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja 11-odstotno rast. Čisti dobiček se je povečal za 20 odstotkov na 59,29 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa upadel za 10 odstotkov na 65,59 milijona evrov. Petrol je imel konec septembra na ravni skupine v mreži 495 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 317, na Hrvaškem 105, v Bosni in Hercegovini 39, v Srbiji 12, v Črni gori in na Kosovu pa po 11.
Vir: STA

Septembra še nekoliko več delovno aktivnih

V Sloveniji je bilo septembra delovno aktivnih 877.894 oseb, kar je 0,6 odstotka več kot avgusta in 2,9 odstotka več kot septembra lani. Zaposlenih je bilo 786.115 oseb oz. 0,7 odstotka več na mesečni ravni in 3,1 odstotka več v medletni primerjavi, je danes objavil statistični urad.
Vir: STA

Slovenski vlagatelji lahko delnice NLB kupujejo brez omejitev

Če je ob privatizaciji dela NLB veljala omejitev, da delnic ne smejo kupiti družbe, ki so v najmanj petinski lasti države, z uvrstitvijo delnic NLB na borzo teh omejitev ni več. ""Omejitev ni več, slovenska podjetja pa se bodo avtonomno odločala, ali je naložba v delnice NLB smiselna ali ne,"" je povedala predsednica uprave SDH Lidija Glavina.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trgi v ZDA pozitivno – Evropski trgi negativno

Indeksi v ZDA so včeraj trgovalni dan zaključili pozitivno in sicer na krilih rasti bančnega sektorja in na podlagi okrevanja delnic Appla in Amazona. Po petih zapredenih dnevih padanja je včeraj indeks S&P500 pridobil en odstotek. Indeksa Dow Jones in Nasdaq pa sta pridobila 0,83 in 1,72 odstotka. Banke so beležile uspešen dan, saj je bila razkrita 4 milijarde težka investicija v banko J.P. Morgan s strani podjetja Berkshire Hatahway, ki ga vodi Warren Buffet. Trgovec Wallmart pa je objavil poročilo z dobrimi izgledi naprej, vendar pa je kvartalni rezultat bil nekoliko slabši od pričakovanj, kar je včeraj potisnilo delnico podjetja za 1,9 odstotka navzdol. Slabše od pričakovanj se je odrezal tudi Home Depot, ki je posledično včeraj zabeležil 1,4 odstotni padec v ceni delnice. Evropske borze pa so včeraj večinoma zabeležile padce na vrednostih na podlagi negotovosti glede procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Velika Britanija naj bi izstopila iz Evropske unije 29. marca 2019.
Vir: Ilirika

Oktobra višja inflacija v območju evra in EU

Letna stopnja inflacije v območju z evrom in EU je oktobra dosegla 2,2 odstotka, potem ko je bila septembra v obeh območjih pri 2,1 odstotka. K višji inflaciji so največ prispevale višje cene energentov, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada.
Vir: STA

SRBIJA

AERO: Aerodrom Beograd dosegel čisti dobiček v višini 2,7 milijarde din

Beograjsko letališče (AERO) je v prvih devetih mesecih tekočega leta doseglo čisti dobiček v višini 2,77 milijarde din, kar je nekoliko več kot lani, ko je letališče imelo prihodke v višini 2,69 milijarde dinarjev. Rast dobička je posledica nekoliko boljšega finančnega rezultata in nižjih davkov.
Vir: Belex, Ilirika

Srbija ostaja med desetimi največjimi izvozniki pšenice in koruze na svetu

Srbija je še vedno med deset največjih izvoznikov pšenice in koruze na svetu. Srbija je pri izvozu koruze v svetovnem merilu na sedmem mestu, na izvozu pšenice pa na desetem mestu. Srbija ohranja visok donos teh pridelkov na hektar.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice