Dnevne novice - 14.11.2018
Objavljeno: 14. 11. 2018

SLOVENIJA

Delnice NLB z debijem na ljubljanski in londonski borzi

Ljubljana, 14. novembra - Delnice NLB, največje banke v državi, so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. S tem se je zaključila prodaja 65 odstotkov NLB. Banka je sedaj v pretežno razpršeni zasebni lasti, država pa ohranja nadzorni delež. ""Ostajamo slovenska bančna skupina,"" je ob tem zatrdil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.
Vir:STA

V Ljubljani konec tedna najvplivnejši posamezniki z vsega sveta

Ljubljana bo ta konec tedna gostila letno evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja. Rdeča nit srečanja bo gospodarska prihodnost Evrope v luči 10-letnice propada investicijske banke Lehman Brothers, s čimer se je uradno začela finančna kriza, ki je zajela ves svet.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Salvini posvaril Bruselj pred morebitno uvedbo sankcij zaradi proračuna

Rim, 14. novembra - Italijanski podpredsednik vlade in notranji minister Matteo Salvini je danes posvaril Evropsko komisijo pred uvedbo sankcij proti Italijanom v sporu zaradi proračuna. Pojasnil je, da so v vladi ocenili, da proračuni preteklih let niso pomagali Italiji in zato vztrajajo pri sedanjem predlogu proračuna za prihodnje leto. V pogovoru za italijanski radio Rai 1 je dejal, da bodo branili pravico Italijanov do varnosti, zaposlitev in zdravja. Italijanska vlada je včeraj ob izteku tritedenskega roka sporočila, da ne bo spremenila predloga proračuna za prihodnje leto in se ne bo uklonila pritiskom Evropske komisije. Kot je napovedal minister za gospodarski razvoj Luigi Di Maio, ne bodo spreminjali ne načrtov glede dodatnega zadolževanja ne napovedi o gospodarski rasti.
Vir:STA

V EU in območju evra rast števila zaposlenih

Število zaposlenih v EU in območju z evrom se je v tretjem četrtletju na četrtletni ravni povečalo za 0,2 odstotka, v svojem najnovejšem poročilu ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Na ravni EU se je zaposlenost na letni ravni povečala za 1,2 odstotka, v evroobmočju pa za 1,3 odstotka.
Vir:STA

Japonska v tretjem četrtletju s padcem BDP

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, na letni pa za 1,2 odstotka, potem ko so številne naravne katastrofe prizadele domačo potrošnjo in izvoz, poročilo japonskega vladnega urada povzemajo tuje tiskovne agencije.
Vir:STA

Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju navzdol

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo in glavni izvoznik, je v tretjem četrtletju zabeležila padec bruto domačega proizvoda (BDP). Na četrtletni ravni se je BDP znižal za 0,2 odstotka po 0,5-odstotni rasti v prejšnjih dveh tromesečjih, poročajo tuje tiskovne agencije. Na letni ravni se je BDP sicer zvišal za 1,1 odstotka.
Vir:STA

SRBIJA

NBS: Letna inflacija v oktobru 2,2%

Po podatkih Statističnega urada je oktobra inflacija znašala 0,3%, najbolj je na indeks cen vplivala sezonska rast cen sveže zelenjave, oblačil, obutve ter višje cene naftnih derivatov. Sezonsko nižje cene svežega sadja so imele največji vpliv v nasprotni smeri. Medletna inflacija se je še naprej gibala v ciljnem okviru (3 ± 1,5%) in je konec oktobra znašala 2,2%. Osnovna inflacija (indeks cen življenjskih potrebščin brez cen hrane, energije, alkohola in cigaret) ostaja nizka in stabilna in že tretji mesec zapored meri 1,1%.
Vir: NBS

Devizne rezerve so oktobra znašale 11,5 milijarde EUR

Devizne rezerve NBS so konec oktobra znašale 11.550,4 mio EUR, kar je za 377,9 mio EUR več kot mesec prej. Ta stopnja deviznih rezerv trenutno pokrije 193% denarne ponudbe (M1) ali okoli šestih mesecev uvoza blaga in storitev v državi.
Vir: NBS

AERO: Francoski Vinci bo kmalu uradno prevzel beograjsko letališče

Francosko podjetje Vinci bo v nekaj tednih prevzelo obratovanje letališča Beograd Nikola Tesla. 25-letna koncesijska pogodba vključuje financiranje, upravljanje, vzdrževanje, širitev in nadgradnjo obstoječega letališkega terminala in vzletno-pristajalne steze. Skupna nominalna vrednost transakcije je okoli 1,46 milijarde EUR.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice