Dnevne novice - 12.11.2018
Objavljeno: 12. 11. 2018

SLOVENIJA

Začenja se nov izborni krog kandidata za guvernerja

Predsednik države Borut Pahor bo kmalu začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o izbiri kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Po neuspelem poskusu, da bi DZ na to mesto imenoval viceguvernerja Primoža Dolenca, imata tokrat največ možnosti ekonomista Jože Damijan in Igor Masten, slednji se je kot neprijavljen kandidat omenjal že v prvem krogu.
Vir: STA

IMF poslabšal gospodarsko napoved za Evropo

Mednarodni denarni sklad (IMF) je poslabšal gospodarsko napoved za Evropo za letošnje in prihodnje leto, vendar ocenil, da je gospodarska rast območja dobra. Za letos jo je znižal za pol odstotne točke na 2,3 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,4 odstotne točke na 1,9 odstotka, kaže ta teden objavljeno poročilo.
Vir: STA

Skupščina Save decembra o novi dokapitalizaciji

Delničarji družbe Sava bodo na skupščini 14. decembra odločali o predlogu, da se osnovni kapital družbe z izdajo novih delnic poveča za 5,05 milijona evrov, kaže danes objavljen sklic skupščine. Gre za novo dokapitalizacijo za potrebe prevzema Hotelov Bernardin, potem ko so družbo za ta namen že dokapitalizirali za 4,7 milijona evrov.
Vir: STA

Cena za delnico NLB v IPO pri 51,50 evra

Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov. Država je v tem postopku za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bi iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob uveljavitvi posebne stabilizacijske opcije bo delež narasel na 65 odstotkov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Alibaba znova z rekordno prodajo na dan samskih

Kitajski spletni velikan Alibaba je v nedeljo, na kitajski dan samskih, znova zabeležil rekordno količino naročil, v višini 30,7 milijarde dolarjev (27,2 milijarde evrov). Vendar je rast nižja kot pretekla leta.
Vir: STA

Zaskrbljenost glede upočasnitve svetovne rasti je prizadela indekse v Ameriki; Evropa v minusu po odločitvi FED

Nadaljnji padec cen nafte je spodbudil strahove vlagateljev, da se svetovna rast upočasnjuje, kar je negativno vplivalo na indekse na Wall Streetu v petek. Dow je izgubil 0,77%, S& P500 se je znižal za 0,92% in Nasdaq za 1,65%. Poleg cene nafte so bili dodatni dejavnik negativnega sentimenta podatki o zmanjšanju prodaje avtomobilov na Kitajskem za 11,7% v primerjavi s prejšnjim mesecem, kar kaže na določeno upočasnitev gospodarstva te države.
Vir: Ilirika

SRBIJA

BELEX zaradi praznika zaprt

Nazaj na novice