Dnevne novice - 07.11.2018
Objavljeno: 07. 11. 2018

SLOVENIJA

Za male vlagatelje se izteka čas za nakup delnic NLB

Ljubljana, 7. novembra - Mali vlagatelji imajo čas za vpis delnic NLB še danes do 13. ure. NLB je za to opremila 10 poslovalnic po državi. Jutri bodo interes za nakup delnic lahko izrazili še institucionalni vlagatelji, v petek pa bo predvidoma znana končna cena za delnico, ki bo nekje med 51,50 in 66 evrov. Država, ki prodaja najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico, bo malim vlagateljem ponudila 10 odstotkov delnic, preostanek institucionalnim vlagateljem, oziroma jih bo iz ene v drugo tranšo prerazporedila glede na zanimanje. Mali vlagatelji, fizične ali pravne osebe, ki niso dobro poučeni investitorji, morajo kupiti najmanj 10 delnic, vpisati in vplačati pa jih morajo po ceni 66 evrov. Ko bo znano, kolikšna bo končna cena za delnico in koliko delnic bo posameznik lahko kupil, jim bo NLB morebitno razliko vrnila.
Vir: STA

ESČP uvedlo postopek proti Sloveniji v povezavi z bančno sanacijo

Ljubljana, 6. novembra - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je uvedlo postopek proti Sloveniji zaradi več vprašanj, povezanih z zagotavljanjem pravnih sredstev za male delničarje in imetnike podrejenih obveznic, katerih premoženje je bilo izbrisano v sanaciji bank konec leta 2013, je za STA povedal odvetnik Miha Kunič.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Fed na tokratnem zasedanju predvidoma brez sprememb monetarne politike

V Washingtonu se bo danes začelo dvodnevno zasedanje odbora ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) za odprti trg. Analitiki tokrat sprememb monetarne politike ne pričakujejo, potem ko je Fed na srečanju konec septembra ključno obrestno mero dvignil za četrtino odstotne točke.
Vir: STA

Newyorške borze volilni dan končale z rastjo

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili z rastjo. Vlagatelji potrpežljivo čakajo na izide vmesne volitve v ZDA, katere marsikdo dojema kot referendum o podpori ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Za infrastrukturo v proračunu 2019 več kot 30 milijard dinarjev več

Proračun 2019 predvideva precejšnje povečanje javnih naložb, in sicer 30 milijard več za realizacijo infrastrukturnih projektov. Prav tako zajema zmanjšanje obdavčitve dela z odpravo prispevkov za zavarovanje za primer brezposelnosti, ki ga plačajo delodajalci, s čimer se znižuje davek na povprečno neto plačo s 63 na 62 odstotkov.
Vir: Ekapija

Podjetje Telekom Srbija je kupilo Kopernikus Technology za 200 mio EUR?

Podjetje Telekom Srbija je kupilo Kopernikus Technology za okoli 200 milijonov evrov, kar je 1.000 evrov po uporabniku, saj ima ta lokalni internet in televizijski distributer 200.000 uporabnikov, je včeraj objavila Balkanska raziskovalna mreža BIRN. Komisija za zaščito konkurence Srbije je potrdila, da je Telekomu odobrila prevzem drugega največjega omrežnega operaterja za Srbijo.

Nazaj na novice