Dnevne novice - 06.11.2018
Objavljeno: 06. 11. 2018

SLOVENIJA

Počivalšek: Geografska lega Slovenije največja prednost v odnosu do Kitajske

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki ta teden predstavlja slovensko poslovno in investicijsko okolje kitajskim poslovnežem in politikom, kot največjo strateško prednost Slovenije v odnosu do Kitajske poudarja geografsko lego. Slovenija ima dostop do 500-milijonskega trga, pravi minister.
Vir: STA

Alta oblikovala konzorcije za prodajo manjšinskih deležev petih elektrodistributerjev

Alta je v imenu manjšinskih lastnikov petih elektrodistribucijskih družb - Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Gorenjska in Primorska - oblikovala konzorcije za skupno prodajo delnic. Konzorciji bodo najprej preverili interes pri potencialnih vlagateljih, po prejetju nezavezujočih ponudb pa se bodo odločili o nadaljevanju postopkov.
Vir: STA

Oktobra v medletni primerjavi 10 odstotkov manj prodanih vozil

Oktobra so v Sloveniji prvič registrirali 6731 vozil, kar je 10,60 odstotka manj kot v enakem mesecu lani. Do oktobra je bilo letos skupaj medtem prvič registriranih 74.558 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 5,69 odstotka več kot v devetih mesecih lani.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriške borze na volilni dan začele z rastjo

Trgovalni dan na ameriških borzah se je začel z rastjo osrednjih indeksov. ZDA so osredotočene na vmesne volitve, ki bodo zaznamovale preostanek mandata ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
Vir: STA

V EU septembra dražji industrijski izdelki

Industrijski izdelki pri proizvajalcih so se septembra na mesečni ravni v EU podražili za 0,6 odstotka, v območju z evrom pa za 0,5 odstotka. Cene teh izdelkov so se medtem na letni ravni v EU zvišale za 4,9 odstotka in v območju evra za 4,5 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila 0,1-odstotni padec, na letni pa dvoodstotno ras
Vir: STA

Deutsche Post DHL zaradi stroškov prestrukturiranja z nižjim dobičkom

Nemški logistični velikan Deutsche Post DHL je med julijem in septembrom ustvaril 146 milijonov evrov čistega dobička, kar je 77 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in pod pričakovanji analitikov. Nižji dobiček je v prvi vrsti posledica dragega prestrukturiranja problematičnih enot za dostavo pošte in paketov.
Vir: STA

SRBIJA

NIIS: Gazprom Energy Holding in NIS pričnejo gradnjo termoelektrarne v začetku leta 2019

Gazprom Energy Holding, hčerinska družba Gazproma, bo v začetku leta 2019 začela gradnjo termoelektrarne. Načrt je dokončati gradnjo v tretjem četrtletju leta 2020.
Vir: Ekapija

Ministrstvo za finance: Rast BDP v Srbiji bo v letu 2018 dosegla 4,2%, leta 2019 pa 3,5%

Srbsko gospodarstvo naj bi v letu 2018 doseglo 4,2, leta 2019 pa 3,5 odstotno rast so sporočili iz ministrstva za finance. Začetna projekcija za leto 2018 je bila rast v višini 3,5 odstotka, ki pa je sedaj povišana na 4,2 odstotka.

Nazaj na novice