Dnevne novice - 05.11.2018
Objavljeno: 05. 11. 2018

SLOVENIJA

Vse več pozivov k ukrepom za dvig produktivnosti

Rast produktivnosti dela je po ugotovitvah Banke Slovenije v prvem polletju znašala v povprečju odstotek, zato bi bilo treba ekonomske politike preusmeriti k ukrepom za prestrukturiranje gospodarstva. Ob pozivih za dvig plač tako v javnem kot zasebnem sektorju k ukrepom za dvig produktivnosti poziva tudi Umar.
VIR: STA

Slovenski turizem se predstavlja na WTM v Londonu

V Londonu se danes začenja turistična borza WTM, ena vodilnih turističnih borz na svetu, kjer se srečata ponudba in povpraševanje s področja turizma z vsega sveta. Pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) se bo do srede tam predstavljalo 36 slovenskih podjetij in inštitucij. Britanski trg je eden od ključnih za slovenski turizem.
VIR: STA

Poltretji milijon za sofinanciranje večjih investicij v Pokolpju in Zasavju

Gospodarsko ministrstvo je v petkovem uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje večjih začetnih investicij na dveh problemskih območjih v državi, v Pokolpju in Zasavju, s katerim ponuja sofinanciranje v skupni višini približno 2,5 milijona evrov. Sredstva bo mogoče koristiti v letu 2019, ministrstvo pa vloge sprejema do 6. decembra.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze navzdol

Na azijskih borzah so indeksi danes izgubili. Vlagatelje skrbi, kako se bosta odrazila napovedano povečevanje ključne obrestne mere v ZDA, trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter ponovna vzpostavitev sankcij Iranu.
VIR: STA, Ilirika

Vietjet v 6,5 milijarde dolarjev vreden nakup airbusov

Vietnamski nizkocenovni letalski prevoznik Vietjet je pred dnevi z Airbusom podpisal pogodbo o nakupu 50 letal v vrednosti 6,5 milijarde dolarjev. Gre za letala A321neo, razkriva dokument iz urada francoskega premierja Edouarda Philippa, ki je ob obisku v Hanoiu prisostvoval podpisu.
VIR: STA

Facebook z dobrimi poslovnimi izidi povzročil olajšanje med vlagatelji

Upravljalec največjega družbenega omrežja na svetu Facebook je v tretjem četrtletju letos ustvaril 5,14 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani, prihodki pa so narasli za tretjino na 13,7 milijarde dolarjev. Pričakovanja o katastrofalnem tretjem poslovnem četrtletju Facebooka se tako niso uresničila.
VIR: STA

SERBIA

V tretjem četrtletju 2018 je Erste Bank zabeležila dvomestno rast posojil in depozitov - raven nekvalitetnih posojil se je znižala na 1,8 odstotka

Ob koncu tretjega četrtletja leta 2018 je bil znesek posojil Erste Bank maloprodajnim in mikro komitentom za 27,2 odstotka višji kot v enakem obdobju leta 2017 in je znašal 64,59 milijarde dinarjev. V primerjavi s koncem leta 2017 so se vloge maloprodajnih in mikro strank povečale za 11,9 odstotkov na 63,19 milijarde din. Kar zadeva poslovanje banke so bili poslovni prihodki ob koncu tretjega četrtletja 2018 višji za 7 odstotkov kakor v enakem obdobju lani, medtem ko so se poslovni odhodki povečali za 11,6 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2017 je bil poslovni izid banke manjši za 1,4 odstotka in znaša 2,11 milijarde din, medtem ko je banka konec tretjega četrtletja leta 2017 realizirala 2,14 milijarde din.
Vir: Ekapija

AERO: Na beograjskem letališču oktobra pol milijona potnikov

Letališče Beograd "Nikola Tesla" (AERO) je oktobra sprejelo skupno 495,881 potnikov, kar je za tri odstotke več kot oktobra lani.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice