Dnevne novice - 25.10.2018
Objavljeno: 25. 10. 2018

SLOVENIJA

Skupina Telekom v devetmesečju s petino nižjim čistim dobičkom

Ljubljana, 25. oktobra - Skupina Telekom Slovenija je v prvih devetih mesecih ustvarila 538,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja se je znižal za odstotek na slabih 153 milijonov evrov, čisti dobiček pa je bil pri 23,5 milijona evrov za 22 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja skupine Telekom Slovenija je med januarjem in septembrom dosegel 27,8 milijona evrov, nanj pa je vplivala sprememba regulacije na ravni EU glede gostovanja v mobilnih omrežjih, zaradi česar se povečujejo stroški poslovanja, izhaja iz nerevidiranega poročila iz poslovanja, navajajo v družbi. Samo v tretjem četrtletju so čisti prihodki od prodaje skupine Telekom znašali 178,1 milijona evrov, bruto dobiček iz poslovanja 52 milijonov evrov, čisti dobiček pa devet milijonov evrov.
VIR: STA

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji oktobra boljše

Ljubljana, 25. oktobra - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je oktobra izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarska klima je dosegla 11,6 odstotne točke in je bila za 3,5 odstotne točke višja kot septembra in za 3,9 odstotne točke nižja kot oktobra lani. Od dolgoročnega povprečja je bila višja za 12,8 odstotne točke, je danes sporočil statistični urad. Vrednost kazalnika gospodarske klime se po letošnjem januarju, ko je dosegla predkrizno raven, postopoma znižuje. Oktobra pa se je zaradi ugodnih gibanj kazalnikov zaupanja v večini gospodarskih dejavnosti v primerjavi s septembrom znova zvišala. Na zvišanje je vplival predvsem kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih. Pozitivno so vplivali tudi kazalniki zaupanja med potrošniki, v trgovini na drobno in gradbeništvu. Vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih pa je bil medtem negativen.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze v pričakovanju zasedanja ECB

Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo neenotno, potem ko so se tečaji vrednostnih papirjev tako danes v Aziji kot v sredo na Wall Streetu znižali. Vlagatelji čakajo na sklepe današnje seje sveta Evropske centralne banke (ECB), pravijo analitiki.
VIR: STA

Storitve v oblaku dvignile Microsoftov dobiček

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 8,8 milijarde dolarjev (okoli 7,7 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so dosegli 29,1 milijarde dolarjev in bili medletno višji za 19 odstotkov. Najpomembneje so k dobrim izidom prispevale storitve v oblaku.
VIR: STA

SRBIJA

Španska podjetja načrtujejo širitev poslovanja v Srbiji - velika možnost sodelovanja na področju ekologije in gradbeništva

Prvi poslovni forum Španija, Srbija se je uradno odprli v prisotnosti številnih predstavnikov mednarodnih finančnih institucij, nacionalnih ministrstev in javnih institucij. Španska podjetja, ki so že prisotna v Srbiji nameravajo razširiti svoje poslovanje.
Vir: Ekapija

Penzije se lahko dvignejo za 7 odstotkov leta 2019

Fiskalni svet v Srbiji pravi, da se pokojnine lahko poveča za od 6,5 do 7 odstotka v letu 2019 na račun pričakovane gospodarske rasti.
Vir: Tanjug, Ilirika

Nazaj na novice