Dnevne novice - 24.10.2018
Objavljeno: 24. 10. 2018

SLOVENIJA

NLB tik pred vnovično delno privatizacijo

SDH je prižgal zeleno luč postopkom za prodajo delnic NLB. Soglašal je s cenovnim razponom, ki sta ga postavila SDH in svetovalec pri prodaji Deutsche Bank. A ta bo uradno znan v petek, ko bo objavljen prospekt za prodajo delnic. Odziv politike je pričakovano različen, analitike pa nekoliko skrbijo trenutne mednarodne okoliščine.
VIR: STA

Banka Slovenije: Ugodne razmere na trgu dela ne spodbujajo trošenja

Domača gospodarska rast ostaja visoka in je v precejšnji meri odraz konkurenčnega izvoznega sektorja. Krepijo se tudi državne investicije pred lokalnimi volitvami. Izostaja pa obrat v smeri močnejše zasebne potrošnje kljub zelo ugodnim razmeram na trgu dela, v najnovejši analizi gospodarskih gibanj ocenjuje Banka Slovenije.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Slab rezultati podjetij Caterpillar in 3M znižali ameriške indekse – Evropa včeraj v minusu zaradi Italije in Savdske Arabije

Slabi rezultati podjetij Caterpillar in 3M so bili glavni razlog za včerajšnji padec borznih indeksov na Wall Streetu. Dow je izgubil 0,42%, S&P500 0,55% in Nasdaq 0,4%. Začetni padec je bil velik na nato je sledilo okrevanje do zaprtja borze, saj so vlagatelji osredotočili na četrtletno poročilo podjetja McDonalds, ki je dosegel boljše od pričakovanih rezultatov.
VIR: STA

Evropska komisija zavrnila italijanski proračunski načrt za leto 2019

Bruselj/Strasbourg, 23. oktobra - Evropska komisija je zavrnila italijanski osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, je danes v Strasbourgu sporočil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. To je sploh prvič v zgodovini EU, da je Bruselj zavrnil proračunski načrt članice. Italija mora ustrezno spremenjen proračunski načrt posredovati v treh tednih.
VIR: STA

McDonald's s četrtletnim padcem prihodkov in dobička

Ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je v minulem četrtletju zabeležila 1,6 milijarde dolarjev (1,39 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 13,1 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Četrtletni prihodki so padli za 6,7 odstotka na 5,4 milijarde dolarjev (4,7 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

SRBIJA

Nectar kmalu na trgih Kitajske in Japonske

Izdelki srbske družbe Nectar naj bi kmalu bili na voljo na trgih Afrike, Bližnjega vzhoda, Kitajske in Japonske, sodeč po velikem interesu, ki ga kupci in distributerji iz teh območij kažejo. Skupina Nectar sicer vključuje Nectar, Fructal in Heba.
Vir: Ekapija

JESV: Jedinstvo je razveljavilo 27.346 lastnih delnic

Jedinstvo (JESV) poroča o razveljavitvi 27.346 lastnih delnic ali 9 odstotkov skupnega števila vseh delnic. Proces je bil končan 15. oktobra. Preostali del delnic znaša 277.373, pri ceni 1.500 dinarjev na delnico. Število lastnih delnic pa trenutno znaša 2.650.
Vir: JESV, Ilirika

Srbske banke bodo pospešile kreditiranje podjetij ob konsolidaciji trga

Srbske banke naj bi pospešile rast kreditiranja podjetij in omogočile nadaljnjo širitev realnega sektorja, je povedal izvršni direktor srbske AIK banke. Srbski bančni sektor se hitro spreminja in njegova digitalizacija ne zaostaja za evropskimi trendi pri izpolnjevanju potreb trga.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice