Dnevne novice - 23.10.2018
Objavljeno: 23. 10. 2018

SLOVENIJA

DUTB prodaja zemljišča za 1200 stanovanj v Ljubljani

DUTB trenutno prodaja 17 zemljišč, ki so namenjena za gradnjo stanovanjskih stavb, od tega šest večjih na območju Ljubljane, na katerih je po trenutnih načrtih možna gradnja okoli 1200 stanovanj. Kot pravijo v DUTB, je zanimanje tako domačih kot tujih vlagateljev veliko. Za projekt skupnih vlaganj v Glincah pogajanja še potekajo.
VIR: STA

Banka Slovenije: Ugodne razmere na trgu dela ne spodbujajo trošenja

Domača gospodarska rast ostaja visoka in je v precejšnji meri odraz konkurenčnega izvoznega sektorja. Krepijo se tudi državne investicije pred lokalnimi volitvami. Izostaja pa obrat v smeri močnejše zasebne potrošnje kljub zelo ugodnim razmeram na trgu dela, v najnovejši analizi gospodarskih gibanj ocenjuje Banka Slovenije.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropska komisija danes o osnutkih proračunskih načrtov

Bruselj/Strasbourg, 23. oktobra - Evropska komisija bo danes v Strasbourgu obravnavala osnutke proračunskih načrtov, ki so jih morale članice območja evra posredovati v Bruselj do sredine tega meseca. V skladu s proračunskimi postopki mora komisija, če želi dodatna pojasnila, članici to sporočiti v tednu dni po prejetju osnutka. Najprej je pismo iz Bruslja minuli četrtek dobila Italija, z ostrim opozorilom, da je njen osnutek odstopanje od evropskih proračunskih pravil brez primere v zgodovini EU. Ta opozorila nakazujejo, da bo morda Italija sploh prva članica območja evra, ki ji bo komisija zavrnila osnutek proračunskega načrta. To lahko stori v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca. Dan pozneje so pisma iz Bruslja s pozivi k dodatnim informacijam dobile še Slovenija, Francija, Španija, Portugalska in Belgija.
VIR: STA

Ameriški regulator pogojno prikimal združitvi podjetij Linde in Praxair

Ameriški varuh konkurence je združitvi podjetij Linde in Praxair prižgal zeleno luč, a morata podjetji še prej izpolniti nekaj pogojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Konec avgusta je sicer 80 milijard dolarjev vredni združitvi prikimala tudi EU.
VIR: STA

SRBIJA

Srbija se lahko poveže na Turški tok

Srbija se lahko poveže s plinovodom, ki potuje po Črnem morju je dejal Gazpromov predsednik Aleksej Miler.

Zagnan je sistem za takojšnje plačevanje - sistem IPS NBS

Včeraj je začel delovati sistem instant plačil, katerega operater je Narodna banka Srbije - sistem IPS NBS. To je najbolj napreden plačilni sistem, ki bo deloval neprekinjeno - 24 ur na dan, 7 dni na teden, 365 dni v letu in omogoča prenos denarja v samo nekaj sekundah. Na vzpostavitvi tega sistema je Narodna banka Srbije delala že skoraj dve leti in je eden najpomembnejših projektov Narodne banke Srbije.
Vir: NBS

Nazaj na novice