Dnevne novice - 22.10.2018
Objavljeno: 22. 10. 2018

SLOVENIJA

Slovenija bo odgovorila Bruslju glede proračunskega načrta

Ministrstvo za finance mora danes odgovoriti na pismo Evropske komisije, v katerem je ta pozvala k posredovanju posodobljenega osnutka proračunskega načrta za 2019. Slovenija bo po navedbah ministrstva v odgovoru ponovila prizadevanja za izpolnjevanje priporočenih ciljev pri pripravi rebalansa proračuna za 2019 in proračunskega načrta.
Vir: STA

Ministrstvo: Takoj po menjavi vlade se v proračunske načrte ne vključi predvidenih ukrepov

Na ministrstvu za finance poudarjajo, da je povsem običajno, da se tik po menjavi vlade v državi članici v proračunski načrt ne vključi predvidenih ukrepov. Slovenija bo po rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta, oba dokumenta pa bosta pripravljena tako, da bosta čim bolj skladna s pravili EU, zagotavljajo.
Vir: STA

Bratuškova: Pri gradnji drugega tira si želim sodelovanja slovenskih podjetij

Ljubljana, 22. oktobra - Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je ob prevzemu mandata najprej spoprijela s projektom drugi tir. Ne, ker bi tako izbrala, ampak sem bila v to primorana, je dejala za STA. Želi si, da bi pri gradnji sodelovala slovenska podjetja, med pogoji, ki jih bodo morali spoštovati izvajalci, pa je izpostavila spoštovanje delavskih pravic. Pospešeno delo na drugem tiru je po njenem mnenju nujno, saj je ocenila, da je bilo na projektu nekaj zaostankov. Ministrica je večkrat izrazila prepričanje, da lahko Slovenija drugi tir zgradi sama, a sodelovanju zalednih držav ne bo nasprotovala, če se izkaže, da bo to projektu prineslo dodano vrednost. Drugi tir za razvoj potrebuje tudi Luka Koper, ki mora po mnenju ministrice ostati v lasti države.
Vir: STA

Postojnska jama načrtuje iztisnitev malih delničarjev Certe

Delničarji družbe Certa, ki je v večinski lasti Postojnske jame, bodo na skupščini, sklicani za 23. november, odločali o iztisnitvi malih delničarjev iz lastništva. Za delnico jim bodo ponudili sedem evrov, kolikor so zanjo ponudili v prevzemni ponudbi.
Vir: STA

Bistriški Alumero tudi lani z rastjo prihodkov

Bistriški Alumero, ki od leta 2012 s pomočjo avstrijskega kapitala deluje na pogorišču nekdanjega Almonta, je tudi lani beležil rast prihodkov in prvič presegel deset milijonov evrov. Družba z nekaj več kot 100 zaposlenimi je leto 2017 zaključila z dobrimi 200.000 evri, kar je sicer nekaj manj kot zadnja leta.
Vir: STA

Hella Saturnus z rastjo prihodkov in dobička

Družba Hella Saturnus Slovenija, ki med drugim proizvaja avtomobilske žaromete, je v poslovnem letu 2016-2017, ki se je končalo z lanskim majem, ustvarila 375,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 16 odstotkov na nekaj več kot osem milijonov evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze pogumno v nov teden

Azijske borze so se v nov trgovalni teden podale z rastjo. Vlagatelji so izkoristili priložnost za ugodne nakupe po padcih v minulih dneh, na Kitajskem pa odmeva napoved novih stimulativnih ukrepov za gospodarstvo in posameznike.
Vir: STA

Italija vztraja pri obstoječem proračunskem načrtu za 2019

Italija zaradi kritik EU in znižanja bonitetne ocene ne bo spreminjala proračunskega načrta za prihodnje leto, je danes zatrdil namestnik italijanskega premierja in vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Zanikal je, da vlada razmišlja o znižanju nominalnega primanjkljaja, ki je za prihodnje leto načrtovan v višini 2,4 odstotka BDP.
Vir: STA

Moody's znižal bonitetno oceno Italije

Bonitetna agencija Moody's je zaradi zaskrbljenosti glede proračunskih načrtov za prihodnje leto znižala bonitetno oceno Italije. Oceno dolgoročnega dolga je znižala za eno stopnjo, z Baa2 na Baa3, obeti za naprej pa so stabilni, poročajo tuje tiskovne agencije.
Vir: STA

Apple bo v kratkem predstavil novosti

Apple je napovedal novo predstavitev novosti, med drugim je pričakovati nov model tabličnih računalnikov iPad in prenosnega računalnika Macbook. Dogodek bo 30. oktobra, a ne na sedežu družbe v Kaliforniji, pač pa v New Yorku, so pred dnevi sporočili iz Appla. V koncernu sicer tako kot ponavadi ne razkrivajo, kaj bodo predstavili.
Vir: STA

IEA letos pričakuje nadaljnje povečanje izpustov CO2

Izpusti ogljikovega dioksida (CO2) iz energetski sektorja se bodo v letošnjem letu zvišali, potem ko so že lani dosegli rekordne ravni, opozarja vodja Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. Energetski sektor povzroča 80 odstotkov vseh izpustov CO2, zato je njegovo delovanje ključnega pomena za omejitev segrevanja ozračja.
Vir: STA

SRBIJA

OTP Bank kupuje Societe Generale Bank

Novi lastnik Societe Generale Bank bo OTP Bank. Dnevnik Večernje novosti je objavil neuradno novico, ki jo je preveril iz več virov, da namerava OTP Bank, ki je pred letom dni kupila Vojvođansko banko, sedaj pripojiti tudi Societe Generale Bank. V ta namen OTP Bank v Societe Generale Bank že izvaja skrbni pregled. V primeru navedene pripojitve bo OTP Bank zavzela tretje mesto po deležu tržišča v Srbiji. Po mnenju Večernjih novosti bo prihajajoče obdobje na področju konsolidacije bančnega kapitala in menjave lastništva zelo dinamično.
Vir: Ekapija

Gazprom energoholding se zanima za investiranje v energetske projekte v Srbiji

Minister za raudarstvo in energetiko Aleksandar Antić je imel v četrtek, 18. oktobra 2018 pogovore s predstavniki ruske družbe Gazprom energoholding, k se zanima za investiranje v energetske projekte v Srbiji. Generalni direktor Gazprom energoholdinga, Denis Fedorov, je dejal, da je družba pripravljena na nove projekte na področju obnovljivih virov energije in da bi svoje širjenje na evropske trge želela začeti prav v Srbiji.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice