Dnevne novice - 19.10.2018
Objavljeno: 19. 10. 2018

SLOVENIJA

Letos po napovedih 0,5-odstotni javnofinančni presežek

Slovenija bo letos po napovedih ministrstva za finance ustvarila javnofinančni presežek v višini 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Tako bo sledila lanskemu pozitivnemu saldu v javnih financah, ko je zaradi visoke gospodarske rasti presežek tudi po zadnjih izračunih statističnega urada dosegel 0,1 odstotka BDP.
VIR: STA

GZS za razmislek o razbremenitvi plač vseh zaposlenih

Na GZS so ob začetku pogajanj za višje plače v javnem sektorju opozorili, da bi lahko vladno popuščanje sindikatom javnega sektorja zaradi ohranitve socialnega miru povečalo javnofinančna tveganja in vplivalo na srednjeročni gospodarski razvoj države. Po njihovem bi bilo bolje razmisliti o razbremenitvi plač vseh zaposlenih v Sloveniji.
VIR: STA

V devetih mesecih za šest odstotkov manj izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe kot lani

V devetih letošnjih mesecih je bilo izdanih za šest odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot v enakem obdobju lani, je danes objavil statistični urad. Samo v septembru je bilo število izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe medletno približno enako kot v primerljivem obdobju lani.
VIR: STA

Tožba Luke Koper zoper podjetje Xodo bo najverjetneje zavrnjena

Sodnica Špela Grilc je prej kot sprva napovedano sklicala narok v tožbi Luke Koper zoper italijansko družbo Xodo glede poglabljanja prvega bazena. Pojasnila je, da se strinja s toženo stranko o tem, da ima tožba Luke naravo jamčevalnega zahtevka in zaključila narok. Sodbo bosta stranki sicer prejeli pisno, a razumeti je, da bo tožba zavrnjena.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Prvi mož Toyote: Na vsak način se je treba izogniti brexitu brez dogovora

Prvi mož Toyote, lani drugega največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu, Akio Toyoda je danes javno opozoril, da se morajo Velika Britanija in ostale članice EU na vsak način izogniti scenariju, ko bi Velika Britanija brez dogovora o prihodnjih odnosih izstopila iz EU. To bi imelo namreč uničujoče posledice za avtomobilsko industrijo.
VIR: STA

Volvo beleži rast povpraševanja

Veliko povpraševanje iz Evrope in ZDA je švedskemu proizvajalcu tovornih vozil Volvo v tretjem četrtletju pripomoglo k rasti prihodkov in še višji rasti dobička. Kot je zapisal prvi mož koncerna Martin Lundstedt, gre za "najboljše četrtletje v zgodovini podjetja". K dobrim rezultatom pa so prispevali tudi ugodni menjalni tečaji.
VIR: STA

Opel bo moral vpoklicati 73.000 dizlov

Nemški zvezni urad za cestni promet (KBA), ki je s policijo v ponedeljek sprožil preiskavo družbe Opel, je avtomobilskemu proizvajalcu naročil vpoklic 73.000 dizlov. Gre za modele insignia, zafira in cascada, proizvedene med letoma 2013 in 2016, na katera naj bi vgradili programsko opremo za prirejanje dejanskih vrednosti izpustov.
VIR: STA

Kitajska v tretjem četrtletju s 6,5-odstotno rastjo BDP

Kitajski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju na letni ravni povečal za 6,5 odstotka, kar je manj od pričakovanj analitikov in najpočasnejša rast v zadnjih devetih letih, poročajo tuje tiskovne agencije.
VIR: STA

SRBIJA

Napredek Srbije na mednarodnem seznamu konkurenčnosti je bil dosežen zahvaljujoč ugodnejšemu makroekonomskemu okolju in stabilnosti finančnega sistema

Po najnovejšem poročilu o konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma za leto 2018 je Srbija v tretjem letu zapored popravila svojo konkurenčnost in trenutno zaseda 65. mesto v skupini 140 držav. Tako kot v preteklem letu je bil dosežen napredek v okviru kazalnikov makroekonomskega okolja. Največji prispevek je bil zabeležen pri dvema kazalnikoma in sicer pri nizki in stabilni inflaciji in zmanjšanju javnega dolga.

NBS: Srednjeročna inflacija pričakovana na ravneh od 2,6% do 3,2%

Kratkoročna in srednjeročna inflacijska pričakovanja finančnega sektorja v gospodarstvu so se po rezultatih septembrskih raziskav še naprej gibala znotraj ciljnih meja (3 ± 1,5%).

Nazaj na novice