Dnevne novice - 18.10.2018
Objavljeno: 18. 10. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Indeks ob pol odstotka

Vlagatelji na Ljubljanski borzi so danes sklenili za 1,15 milijona evrov poslov. Okoli polovico jih je odpadlo na delnice Krke, ki so se pocenile za odstotek. Navzdol so šle vse delnice prve kotacije, razen delnic Save Re in Zavarovalnice Triglav. Indeks se je oblikoval dobrega pol odstotka pod gladino.
VIR: STA

Slovenija tudi avgusta z najvišjo rastjo gradbeništva v EU

Slovenija je tudi avgusta beležila najvišjo rast gradbeništva v EU. Na letni ravni je bila rast 33,5-odstotna, v primerjavi z julijem je bil obseg gradbenih del večji za 2,8 odstotka. Obseg gradbenih del v območju z evrom in EU je sicer avgusta v primerjavi z julijem upadel za pol odstotka.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

ZDA najbolj konkurenčno gospodarstvo, Slovenija pridobila 13 mest

Karlstad, 17. oktobra - ZDA so postale najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu in so s prvega mesta, predvsem zaradi spremembe metodologije, izrinile Švico, ki je padla na četrto mesto, kaže poročilo Svetovnega gospodarska forum (WEF). Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti pridobila 13 mest in med 140 državami zaseda 35. mesto.
VIR: STA

Prodaja avtomobilov v EU septembra s padcem

Septembra je bilo v EU prodanih 1,09 milijona osebnih avtomobilov, kar je 23,5 odstotka manj kot septembra lani, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Glavni razlog je po njihovih besedah septembrska uveljavitev novih pravil glede meritev izpustov in porabe goriva, zaradi katerih je prodaja avgusta močno poskočila.
VIR: STA

SRBIJA

JMBN: Vlada bo kmalu prodala svoje delnice v Jubmes banki

Minister za finance Siniša Mali je dejal, da pričakuje, da bo Srbija do konca leta prodala svoje delnice v Jubmes banki. Mali je dejal, da so ustanovili delovno skupino za analizo strategije za Srbsko banko in opozorili, da so že objavili javni razpis za finančnega svetovalca za prodajo delnic v Komercialni banki. Vlada Srbije ima v lasti 20,2% delnic Jubmes banke in 76,69% ​​delnic Srpske banke. V Komercialni banki ima država 41,7% delnic.

V naslednjih petih letih bo v plinovodno infrastrukturo vloženih 3 milijarde EUR

V infrastrukturo zemeljskega plina v Srbiji bo v naslednjih petih letih vloženih okoli 3 milijarde EUR je povedal Dušan Bajatović generalni direktor družbe Srbijagas. Trenutno delajo na dveh projektih velike infrastrukture za plinovod v skladu z evropskimi energetskimi standardi. Prvi je povezovalni niz Niš-Dimitrovgrad-Sofija, dolg 109 km, ki bi povezal Srbijo z bolgarskim plinovodom. Drugi je magistralni plinovod od bolgarske meje do madžarske meje, je povedal Bajatović za Večernje novosti.
Vir: Ekapija

MTLC: Metalac bo kupil lastne delnice

Nadzorni svet družbe Metalac (MTLC) je sprejel odločitev o odkupu lastnih delnic. Družba bo kupila nazaj do 5% lastnih delnic, ki kotirajo na BSE. Cena bo odvisna od tržnih pogojev in bo določena pozneje. Odbor predvideva, da trenutna cena delnic ne predstavlja dejanske vrednosti podjetja niti njenih učinkov ali potenciala rasti.
Vir: Belex, Ilirika

Nazaj na novice