Dnevne novice - 16.10.2018
Objavljeno: 16. 10. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Promet le z delnicami Krke

Vlagatelji na Ljubljanski borzi so včeraj sklenili za 567.500 evrov poslov. Od tega jih je 466.000 odpadlo na delnice Krke, ki so se podražile za nekaj več kot odstotek. Navzgor so šle še delnice Telekoma, Cinkarne in Save Re, medtem ko so se delnice Zavarovalnice Triglav in Petrola pocenile. Indeks je zrasel za 0,6 odstotka.
VIR: STA

Vrednost v avgustu 2018 opravljenih gradbenih del višja kot v prejšnjem mesecu

Vrednost v avgustu 2018 opravljenih gradbenih del je bila višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v juliju 2018, in sicer za 2,8 %. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila tokrat nižja 9,8 %, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila višja, in sicer za 8,0 %. Tokrat je bila vrednost opravljenih gradbenih del v opazovanem mesecu drugič zaporedoma višja kot v prejšnjem mesecu (v juliju 2018 je bila za 5,4 % višja kot v juniju 2018).
VIR: SURS

MEDNARODNI TRGI

Trgovanje na azijskih borzah previdno

Vlagatelji na azijskih borzah so po tednu izgub danes trgovali previdno. Indeksi so se obrnili v različne smeri.
Vir: STA

Ameriški proračunski primanjkljaj narasel na 3,9 odstotka BDP

Ameriški proračunski primanjkljaj se je v konec septembra sklenjenem proračunskem letu 2018, ki je trajalo od 1. oktobra 2017, povečal na 3,9 odstotka celotnega letnega BDP in bo v prihodnjih letih spet narasel na ravni po zadnji veliki finančni krizi in recesiji.
Vir: STA

Trgovina na drobno v ZDA septembra s počasnejšo rastjo

Obseg trgovine na drobno v ZDA je septembra nepričakovano zabeležil počasnejšo rast. Američani so kupili manj pogonskih goriv, manj so nakupovali in jedli v restavracijah, kažejo danes objavljeni podatki ameriškega ministrstva za trgovino. Svetla točka medtem ostaja prodaja avtomobilov.
Vir: STA

SRBIJA

KMBN: Ministrstvo za finance išče finančnega svetovalca za prodajo deleža v Komercialni banki

Ministrstvo za finance je povabilo vodilna mednarodna podjetja, da predložijo Izjavo o interesu za opravljanje storitev finančnega svetovalca za pripravo in izvedbo prodajnega načrta za delnice Komercijalne banke a.d. Beograd je v lasti Republike Srbije. Delnice bodo na voljo za prodajo, predstavljajo celoten državni delež in bo to dejanje s strani Republike Srbije, in nadalje lahko stori, in vsi drugi ukrepi, in v lasti drugih delničarjev voljnih, da s svojimi dejanji še naprej pridružijo Republic SRBJ v procesu privatizacije, je navedeno v razpisu.
Vir: Ekapija

Gospodarska rast zahodnega Balkana v Q2 znaša do 4,3 odstotka

Evropska komisija je dejala, da so gospodarstva tako imenovanih držav zahodnega Balkana v drugem četrtletju pospešila rast v povprečju za 4,2 odstotka. Zasebna potrošnja in naložbe sta bili glavni gonili rasti.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice