Dnevne novice - 15.10.2018
Objavljeno: 15. 10. 2018

SLOVENIJA

SDH in NLB objavila namero za prodajo delnic NLB

Ljubljana, 15. oktobra - SDH in NLB sta danes objavila namero za prvo javno ponudbo (IPO) delnic na ljubljanski in londonski borzi. Ponudba se bo nanašala na najmanj 50 odstotkov delnic plus ena delnica in največ na 75 odstotkov minus ena delnica. Prospekt za IPO bo po pričakovanjih objavljen 26. oktobra, je prek spletne strani Ljubljanske borze objavila NLB.
VIR: STA

Kolektor Etra ob rasti prihodkov in dobička načrtuje krepitev tehničnega znanja

Podjetje Kolektor Etra, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev, je lani ustvarilo 100,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in s tem prvič preseglo mejo stotih milijonov. Rahlo je zrasel tudi čisti dobiček, ki je dosegel 9,46 milijona evrov. V družbi ob tem načrtujejo dodatno krepitev tehničnega znanja.
VIR: STA

Tosama lani povečala dobiček

Skupina Tosama, ki se ukvarja s proizvodnjo sanitetnega materiala, je lani ustvarila 35,94 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 5,6 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 36,8 odstotka na 1,4 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.
VIR: STA

Žalski Juteks lani z rastjo prihodkov in nižjim dobičkom

Žalski Juteks, ki se ukvarja s proizvodnjo talnih oblog, je lani ustvaril 42,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 3,9 odstotka več kot leto prej. Čisti lanski dobiček je v letu 2017 znašal 5,1 milijona evrov, medtem ko je bil leta 2016 dosežen v višini 5,8 milijona evrov, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriška trgovska veriga Sears v stečaj

Ameriška veriga veleblagovnic Sears, ki je včasih zasedala najpomembnejši položaj v maloprodaji, po vzponu spletnih trgovcev pa začela izgubljati stranke, je razglasila stečaj. Družba se že nekaj časa ubada z globoko zadolženostjo, stečaj pa naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pospešil njeno strateško prestrukturiranje.
VIR: STA

Cene nafte po sporu med ZDA in Savdsko Arabijo navzgor

Cene nafte so se v azijskem trgovanju v začetku novega tedna zvišale. Razlog je spopad med Savdsko Arabijo in ZDA zaradi domnevnega uboja izginulega savdskega novinarja in kritika režima v Rijadu Džamala Hašodžija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
VIR: STA

SRBIJA

NBS: Letna inflacija v septembru 2,1 odstotka

Po podatkih Statističnega urada RS so se cene življenjskih potrebščin septembra znižale za 0,3 odstotka. Mesečni padec cen odraža sezonski padec cen potovalnih paketov in nepredelane hrane. Inflacija se še naprej giba v ciljnem tolerančnem pasu (3 ± 1,5%), saj je septembra znašala 2,1 odstotka. Osnovna inflacija (indeks cen življenjskih potrebščin brez cen hrane, energije, alkohola in cigaret) je ostala nizka in stabilna. Septembra 1,1 odstotka in nespremenjena glede na prejšnji mesec.
Vir: NBS

Nova ureditev z MDS za pospešitev trajnostne rasti

Srbska delegacija pod vodstvom guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković se je v okviru letnih srečanj Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Indoneziji srečala s namestnikom generalnega direktorja MDS Tao Zhangom. Srečanje z g. Zhangom se je osredotočilo na rezultate, ki jih je dosegla Srbija. Srbska delegacija je poudarila, da je preteklo obdobje zaznamovala okrepljena makroekonomska stabilnost in izboljšanje obetov v okolju strukturnih reform in popolnega usklajevanja med monetarno in fiskalno politiko. To se odraža v rasti BDP v višini 4,9 odstotka v prvi polovici leta.
Vir: NBS

Nazaj na novice