Dnevne novice - 10.10.2018
Objavljeno: 10. 10. 2018

SLOVENIJA

IMF Sloveniji napoveduje poslabšanje javnofinančnega salda

Javnofinančni položaj Slovenije se bo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v prihodnjih letih poslabšal. Potem ko bo letos prvič po finančni in gospodarski krizi beležila presežek javnih prihodkov nad javnimi odhodki, bo prihodnje leto spet zdrsnila v primanjkljaj in se iz njega ne bo izvila še vsaj naslednjih pet let.

Komisija DZ o podelitvi licenc za 5G družbi BTC

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes na nujni seji govorila o podeljevanju testnih licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G) družbi BTC in zaposlitvi nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v BTC. Od sklica seje je sicer Koprivnikar službo v BTC že zapustil, družba BTC pa je vrnila licence.

RoboticsX z razvojno-raziskovalnim centrom v Ljubljani

Visokotehnološko podjetje RoboticsX s sedežem v Nemčiji, ki temelječ na slovenskem znanju razvija programske rešitve za robotizacijo v industriji, je v torek v ljubljanskem BTC odprlo nov raziskovalno-razvojni center, v katerem bo razvijalo pametne robote in rešitve za napredno industrijsko avtomatizacijo. Pri tem sodeluje z japonsko Yaskawo.

MEDNARODNI TRGI

Srednjeročna tveganja za finančno stabilnost povečana, naraščajo tudi kratkoročna

Mednarodni denarni sklad (IMF) v poročilu o globalni finančni stabilnosti opozarja, da srednjeročna tveganja za finančno stabilnost v svetu ostajajo povečana, hrani pa je povečana tudi zadolženost podjetij. Kljub še vedno stabilnim razmeram se krepijo tudi kratkoročna tveganja, med drugim zaradi odliva kapitala iz razvijajočih se gospodarstev.

Google se je pritožil na 4,34 milijarde dolarjev kazni EU

Ameriški Google je na evropskem sodišču vložil pritožbo na 4,34 milijarde dolarjev kazni, ki mu jo je izrekla Evropska komisija zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

Azijske borze z rastjo

Trgovalni dan na azijskih borzah je minil precej previdno, a se večinoma zaključuje z rastjo. Japonski indeks Nikkei je po štirih dneh padcev danes končal 0,16 odstotka nad gladino. Vlagatelji so prisluhnili svarilom Mednarodnega denarnega sklada (IMF) o tveganjih za globalno gospodarstvo, skrbi jih tudi stanje v ZDA.

Naročila strojne opreme na Japonskem avgusta porasla

Vrednost naročil strojne opreme se je na Japonskem avgusta okrepila. Skupno so proizvajalci vknjižili za 981,5 milijarde jenov (7,5 milijarde evrov) naročil, kar je 6,8 odstotka več kot v mesecu prej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

SRBIJA

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) naj bi koncesionarju letališča v Beogradu odobrila 100 milijonov evrov

EBRD razmišlja o posojilu do 100 milijonov evrov koncesionarju letališča Beograd Nikola Tesla. S tem posojilom bo skupni znesek posojil EBRD za prometni sektor v Srbiji znašal že eno milijardo evrov.
Vir: Ekapija

IMF napoveduje 4% rast BDP v Srbiji za 2018

Mednarodni denarni sklad (MMF) pričakuje, da se bo srbsko gospodarstvo v letu 2018 povečalo za 4,0%, v primerjavi s 3,5-odstotno rastjo predvideno aprila. Bruto domači proizvod (BDP) v Srbiji naj bi se v letu 2019 povečal za 3,5%.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice