Dnevne novice - 09.10.2018
Objavljeno: 09. 10. 2018

SLOVENIJA

Po novi neuspeli prodaji kompleksa Pomurke ga bodo prevzeli ločitveni upniki

Po zadnji neuspeli dražbi poslovnega kompleksa Pomurke po izklicni ceni 6,4 milijona evrov bo stečajna upraviteljica stavbna zemljišča in objekte na 18 hektarjih prenesla na ločitvene upnike, daleč največji je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

IMF izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo

Bali, 9. oktobra - Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje 4,5-odstotno gospodarsko rast, kar je pol odstotne točke več kot v spomladanski napovedi. Prihodnje leto naj bi rast bruto domačega proizvoda (BDP) dosegla 3,4 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več, kot je kazala prejšnja napoved.

Pregled najnovejših napovedi rasti BDP za Slovenijo

Mednarodni denarni sklad (IMF) je izboljšal napoved gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto. Sloveniji za letos po novem napoveduje 4,5-odstotno rast BDP, potem ko je v spomladanski napovedi pričakoval štiriodstotno rast. STA objavlja pregled zadnjih objavljenih napovedi za Slovenijo.

Sloveniji v Bruslju slovesno podelili naziv evropske gastronomske regije 2021

Slovenija je danes na slovesnosti v Bruslju poleg portugalske Coimbre prejela naziv evropske gastronomske regije 2021. V drugi polovici omenjenega leta bo Slovenija tudi predsedovala EU, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenskih kulinaričnih dobrot in vina, izpostavljajo slovenski predstavniki.

MEDNARODNI TRGI

IMF svari pred temnimi oblaki za globalno gospodarstvo

Washington, 9. oktobra - Mednarodni denarni sklad v svojem najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih za letos in prihodnje napoveduje 3,7-odstotno rast globalnega BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj od julijske vmesne napovedi. IMF ugotavlja, da je svetovna gospodarska rast še vedno visoka in da bo letos in prihodnje leto višja, kot je bila v povprečju v obdobju med 2012 in 2016, vendar pa je razvoj dogodkov ekonomiste napeljal do ugotovitve, da so bili do zdaj nekoliko preveliki optimisti.Rast je namreč po navedbah IMF manj uravnotežena od predhodnih pričakovanj, nekatera negativna tveganja so se uresničila, povečala pa se je verjetnost dodatnih negativnih šokov.

Daimler septembra s padcem prodaje

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler je septembra še četrtič zapored zabeležil padec prodaje. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je prodaja njihove osrednje znamke Mercedes-Benz v devetem mesecu na letni ravni padla za 8,2 odstotka, prodaja znamke Smart pa je bila nižja za 15 odstotkov.

SRBIJA

Prodaja slabih dolgov v vrednosti 240 milijonov EUR

Agencija za zavarovanja depozitov bo v naslednjih desetih dneh izšla s prvim javnim razpisom za prodajo dvomljivih in slabih dolgov v višini 240 milijonov evrov, je napovedal finančni minister Sinisa Mali.
Vir: Ekapija

Svet ECB vidi 4% rast BDP v letu 2020

Projekcija, da bo srbsko gospodarstvo v letu 2020 naraslo za 4%, je odvisno od dinamike strukturnih reform in napredka pri vstopu v EU, ocenjujejo pri Svetovni banki.
Vir: Ekapija

Srbija bo do leta 2020 imela 600 MW obnovljivih virov energije

Vlada razmišlja o uvedbi dražbenega modela za spodbude za razvoj projektov obnovljive energije. Srbija ima trenutno nameščeno obnovljivo energijo z močjo 150 MW in bo do konca leta 2018 dodala še 200 MW. V tekočem letu, država namerava dodati 42 MW novih zmogljivosti vetrne energije iz vetrnih elektrarn Alibunar, 105 MW iz vetrnih elektrarn Kovačič in približno 100 MW iz vetrnih elektrarn Cibuk.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice