Dnevne novice - 08.10.2018
Objavljeno: 08. 10. 2018

SLOVENJIA

Ruški Geberit lani z več kot pet milijonov evrov dobička

Ruško podjetje za sanitarne in cevovodne sisteme Geberit, ki je del istoimenskega mednarodnega koncerna, je lani ustvarilo za 37,3 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma skoraj 2,5 odstotka več kot leto pred tem. Družba je sicer leto zaključila s 5,5 milijona evrov čistega dobička, kar je malenkost manj kot leto prej.

Prihodki loterij zadnja leta padajo, v igralnicah večji obisk

Skupni bruto prihodki iz iger na srečo v Sloveniji zadnja leta rastejo, a pa še vedno ne dosegajo tistih izpred krize. Kot kažejo podatki Finančne uprave RS (Furs), so se v loterijah v zadnjih petih letih prihodki zmanjšali za skoraj tretjino, za povečanje skupnih prihodkov so tako zaslužne igralnice, ki imajo tudi večji obisk.

Svetovni dan dostojnega dela letos osredotočen na plačilo za delo

Ljubljana, 7. oktobra - Danes obeležujemo svetovni dan dostojnega dela, ki je letos osredotočen na pravico do minimalne plače in višje plačilo za delo. Po podatkih republiškega statističnega urada je bilo med prebivalci Slovenije, starimi od 20 do 64 let, lani 73,4 odstotka delovno aktivnih, kar Slovenijo uvršča nad povprečje EU.

MEDNARODNI TRGI

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA avgusta s 6,4-odstotno rastjo

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA je po podatkih ministrstva za trgovino avgusta od julija narasel za 6,4 odstotka oziroma za 3,2 milijarde na 53,2 milijarde dolarjev, največji krivec pa je padec izvoza soje zaradi carinske vojne s Kitajsko. Izvoz soje se je zmanjšal za milijardo dolarjev.

Cene nafte še naprej padajo

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, prevladujoča tema na naftnem trgu ostajajo sankcije ZDA proti Iranu, a je skrbi trgovcev nekoliko pomirila Savdska Arabija.

Lavazza v prevzem Marsove enote za kavo

Največji italijanski proizvajalec kave Lavazza je ta teden oznanil dogovor o nakupu enote za kavo ameriškega velikana Mars. Podrobnosti o kupnini niso izdali, posel pa naj bi bil zaključen do konca leta. Gre za nadaljnji korak v krepitvi tržnega položaja Lavazze na globalnem trgu ene najbolj priljubljenih svetovnih pijač.

SERBIA

NBS: Nivo slabih kreditov se je znižal na 6,5%

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je dejala, da je delež slabih posojil v skupnem številu odobrenih posojil v Srbiji avgusta znašal le 6,5%, kar je precejšnje zmanjšanje. Njihova raven se je znižala za 16 odstotnih točk v primerjavi s pričetkom izvajanja strategije za reševanje slabih kreditov ob podpori misije IMF

IMF: Rast BDP v Srbiji višja od predvidenega nivoja, javni dolg je nižji od 55% BDP

IMF je pretekli teden izjavil, da bo realna rast BDP v Srbiji letos znašala 4,2 odstotka, v letu 2019 pa 3,5 odstotka. Ugotovljeno je bilo, da se je skupna inflacija v Srbiji avgusta povečala na 2,6 odstotka. Po ocenah IMF naj bi na ravni države proračun zabeležil presežek v višini 0,6 odstotka. Javni dolg naj bi do konca leta padel pod 55 odstotkov BDP, medtem ko se je donosnost državnih vrednostnih papirjev ustalila na ravneh, ki so blizu zgodovinskim minimumom. Glede na pozitivne fiskalne rezultate je vlada odpravila začasno zmanjšanje pokojnin iz obdobja krize pri čemur se celotni delež pokojnin v BDP ne bo povečal.

Telekom Srbija ni dobrodošel v Albaniji?

Albanski vladi ni sprejemljivo, da Telekom Srbija postane lastnik Telekoma Albanija zaradi morebitnih političnih odzivov. TV Top Channel ugotavlja, da je Telekom Srbija ponudil 60 milijonov evrov, kar velja za najboljšo ponudbo. Podrobne informacije bodo objavljene pravočasno, trenutno se obravnava ponudba Telekoma Srbija.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice