Dnevne novice - 05.10.2018
Objavljeno: 05. 10. 2018

SLOVENIJA

Slovenija z najvišjo rastjo cen stanovanjskih nepremičnin v EU

Luxembourg, 5. oktobra - Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v drugem četrtletju glede na drugo četrtletje lani zvišale za po 4,3 odstotka, glede na prvo četrtletje letos pa za po 1,4 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Rast je bila v obeh primerjavah najvišja v Sloveniji - na letni ravni je znašala 13,4 odstotka, na četrtletni pa 4,2 odstotka. Na letni ravni so Sloveniji po rasti cen stanovanjskih nepremičnin sledile Irska z 12,6-odstotno, Portugalska z 11,2-odstotno in Madžarska z 10,4-odstotno rastjo. Cene so se znižale na Švedskem in v ITaliji, za 1,7 odstotka in 0,2 odstotka. Na četrtletni ravni so Sloveniji sledile so Malta s 3,2-odstotno ter Latvija in Romunija s po 3,1-odstotno rastjo. Cene so se znižale le na Hrvaškem, za 0,2 odstotka.
Vir: STA

Marina Portorož v roke Adventure holdinga in menedžerjev Lesnine

Ljubljana/Čatež ob Savi, 4. oktobra - Družba Terme Čatež iz skupine DZS je 100-odstotni delež v turističnem podjetju Marina Portorož po dolgotrajnem postopku prodala skupini Adventura holding znanega poslovneža Darka Klariča in družbi Glen, ki je v lasti menedžerjev Lesnine pod vodstvom Bojana Papiča. Kupca sta ustanovila skupno podjetje, v katerem imata po 50-odstotni delež.
Vir: STA

Turki odstopili od namere za nakup Cimosove kinematike

Potem ko je turška družba Al-Kor opravila skrbni pregled Cimosove kinematike in ko so bile usklajene podrobnosti kupoprodajne pogodbe, je v sredo odstopila od načrtovanega posla. Prihodnjih korakov z divizijo kinematike, ki jo poskušajo že dalj časa prodati, v Cimosu ne komentirajo, danes piše Dnevnik.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Toyota vpoklicala še 2,4 milijona hibridnih vozil

Japonski avtomobilski velikan Toyota je po svetu vpoklical 2,4 milijona hibridnih vozil zaradi napake, ki bi lahko povzročila nesreče. Vpoklic se nanaša na modele prius in auris, proizvedene med oktobrom 2008 in novembrom 2014. Gre za nov udarec za proizvajalca, ki je moral že septembra vpoklicati več kot milijon hibridnih avtomobilov.
Vir: STA

Samsung napoveduje rekordni četrtletni dobiček iz poslovanja

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics za tretje četrtletje napoveduje rekordni dobiček iz poslovanja v višini 17.500 milijard vonov (15,4 milijarde dolarjev), kar je 20,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za tolikšno rast je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP močno povpraševanje po spominskih čipih.
Vir: STA

SRBIJA

Podpisan kupoprodajni dogovor za PKB z Al Dahrom

Družba Al Dahra je objavila, da je bila podpisana pogodba o nakupu imetja PKB Korporacije in njenih odvisnih družb v Srbiji. Operacije PKB Korporacije, ki jih bo prevzela Al Dahra, vključujejo več različnih dejavnosti v kmetijskem in živilskem sektorju.

IMF in Srbija se strinjata glede proračuna za leto 2019, primanjkljaj v višini 0,5 odstotka BDP

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v četrtek dejal, da se je s srbskimi oblastmi dogovoril o ključnih parametrih državnega proračuna 2019, katerega cilj je skupen javnofinančni primanjkljaj, ki ne preseže 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Ključ je ohraniti fiskalno disciplino, hkrati pa omogočiti prostor za izvajanje ukrepov za povečanje rasti, kot so nadaljnje povečanja javnih naložb in zmerno zmanjšanje davčne obremenitve dela.
Vir: SeeNews

Svet za tuje vlagatelje bo 8. in 9. oktobra obiskal Bruselj

Svet za tuje vlagatelje bo 8. in 9. oktobra v Bruslju nadaljeval proces posvetovanja s predstavniki Evropske komisije, da bi olajšal hitrejši proces evropske integracije v Srbiji. To bo 5. uradno srečanje predstavnikov Sveta tujih vlagateljev z visokimi predstavniki Evropske komisije.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice