Dnevne novice - 04.10.2018
Objavljeno: 04. 10. 2018

SLOVENIJA

DZ o postopkih za izvedbo glasovanja o guvernerskem kandidatu

Ljubljana, 4. oktobra - DZ bo danes odločal o postopkih, ki jih mora izpeljati, da bo lahko glasoval o predlogu predsednika države Boruta Pahorja, naj novi guverner Banke Slovenije postane Primož Dolenc. Sprva bo mandatno-volilna komisija DZ oblikovala predlog sklepa, nato bo kolegij predsednika DZ odločal, ali naj se glasovanje o kandidatu opravi prihodnji torek. Dolenc za izvolitev na mesto guvernerja slovenske centralne banke na tajnem glasovanju potrjuje 46 poslanskih glasov. Čeprav podpore nima zagotovljene, ga je Pahor na to mesto predlagal, ker je ocenil, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje funkcije. Dolenc lahko pričakuje podporo SD, DeSUS, SNS in SMC. Odločitev LMŠ še ni znana, NSi je napovedala, da se bo o podpori izjasnila na seji DZ, medtem ko so v SDS, Levici in SAB podporo kandidatu odrekli.

Levica Bratuškovo poziva k prekinitvi pogajanj z Madžari o drugem tiru

V Levici ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pozivajo, naj odstopi od načrta, da bi Madžarska sodelovala pri projektu drugi tir. Matej T. Vatovec je danes še dejal, da se potrjujejo opozarjanja Levice in da udeležba Madžarske pri projektu ni bila pogoj za evropska sredstva, kot sta po njegovih besedah zavajala vlada in 2TDK.

Gorenjska banka v polletju močno povečala dobiček

Gorenjska banka je v prvem letošnjem polletju ustvarila 11,38 milijona evrov čistega dobička, kar je 3,2-krat toliko kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz rednega poslovanja se je povečal za skoraj 200 odstotkov na 13,80 milijona evrov.

Do septembra skoraj osemodstotna rast prodaje novih vozil

V Sloveniji je bilo letos do septembra prvič registriranih 67.827 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 7,63 odstotka več kot v devetih mesecih lani. Med osebnimi vozili je bilo prodanih največ Renaultovih cliov.

Javni holding Ljubljana prvo polletje končal s 3,3 milijona evrov dobička

Javni holding Ljubljana je v prvi polovici leta zabeležil 3,29 milijona evrov čistega dobička, kar je v pretežni meri posledica nakazila lanskega bilančnega dobička Energetike Ljubljana. Pozitivno sta v polletju znotraj skupine poslovala Vo-Ka in Energetika Ljubljana, z izgubo pa sta polletje sklenila Snaga in LPP.

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze končale v zelenem, Dow Jones znova rekorden

Indeksi na newyorški borzi so današnje trgovanje končali v zelenem, indeks Dow Jones pa je že drugi dan zapored dosegel rekordno vrednost. Borzni analitiki ocenjujejo, da je so na to vplivali močni gospodarski podatki ZDA o zaposlovanju in o krepitvi zaupanja potrošnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropske borze z rastjo; evro s padcem, nafta dražja

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes zvišali. Kot poročajo tuje agencije, so rast spodbudile informacije, da naj bi italijanska vlada pri proračunskem primanjkljaju popustila pritiskom EU. Evro je v primerjavi z dolarjem izgubil na vrednosti, nafta pa se še naprej draži.

Rim naj bi pri proračunskem primanjkljaju popustil pritiskom EU

Italijanska populistična vlada naj bi pri proračunskem primanjkljaju popustila pritiskom Evropske unije, poročajo italijanski mediji. Potem ko je pretekli teden predstavila predlog proračuna, ki predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP za prihodnja tri leta, naj bi zdaj za leti 2020 in 2021 predlagala nižji primanjkljaj.

Turčija že s 25-odstotno inflacijo

Turčija je septembra na letni ravni zabeležila skoraj 25-odstotno inflacijo, in to kljub temu, da je turška centralna banka močno povečala obrestno mero, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tudi turška lira ostaja še naprej šibka glede na dolar.

Tescov dobiček v prvi polovici leta upadel

Dobiček po davkih britanskega trgovca Tesco je v prvi polovici poslovnega leta, ki se je zaključila z avgustom, padel za 32 odstotkov in je znašal 426 milijonov funtov (479 milijonov evrov), so po poročanju AFP sporočili iz podjetja. Rezultat pripisujejo zmanjšanju števila dni obratovanja trgovin ob nedeljah in praznikih na Poljskem in Slovaškem.

Delnice Aston Martina prvi dan trgovanja navzdol

Proizvajalec luksuznih avtomobilov Aston Martin, ki jih vozi tudi najbolj znan filmski tajni agent James Bond, je s svojimi delnicami danes začel trgovati na londonski borzi. Ceno za delnico so postavili pri 19 funtih, kar vrednost podjetja postavlja pri 4,3 milijarde funtov (4,9 milijarde evrov). Cena se je sicer že takoj znižala.

Zasebni delodajalci v ZDA septembra odprli 230.000 neto novih delovnih mest

Zasebni delodajalci v ZDA so septembra odprli 230.000 neto novih delovnih mest, kaže danes objavljeno agencije ADP. Zvezna vlada bo svoje podatke o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v septembru, ki vsebujejo tudi javni sektor, objavila v petek.

SRBIJA

AERO: Beograjsko letališče bo izplačalo dividendo 30. oktobra

Dividenda znaša 57,2 dinarjev bruto na delnico. Datum evidentiranja je 31. december 2017, znesek pa predstavlja 3,8 odsotni bruto donos glede na trenutno tržno ceno.
Vir: Belex, Ilirika

LIDL bo 11. oktobra odprl trgovine v Srbiji

Lidl Srbija bo 11. oktobra odprl 16 trgovin v 12 mestih po vsej državi.

IKEA bo spomladi leta 2019 začela z gradnjo v Srbiji

Skupna vrednost naložb družbe v Srbiji znaša 120 milijonov EUR.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice