Dnevne novice - 03.10.2018
Objavljeno: 03. 10. 2018

SLOVENIJA

Okrogla miza: Slovenski trg bi potreboval tudi IPO

Prva javna ponudba delnic (IPO) je eden od možnih virov financiranja podjetij, ki ima določene prednosti pred npr. bančnih kreditiranjem, se morajo pa podjetja nanjo ustrezno pripraviti. Uspešen IPO NLB bi bil dobra novica za slovenski kapitalski trg, so menili na današnji okrogli mizi v Ljubljani.

Za predsednika uprave Kada dva kandidata

Na razpis za predsednika uprave Kapitalske družbe (Kad) sta do izteka roka minuli petek prispeli dve prijavi. Nadzorni svet bo predlog kadrovske komisije obravnaval na svoji prvi naslednji seji, so danes povedali v Kadu. Po pisanju današnjega časnika Dnevnik sta se prijavila sedanji predsednik uprave Bachtijar Djalil in Peter Velkavrh.

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze neenotno

Indeksi na azijskih borzah nimajo enotne smeri. Japonski Nikkei 225 se je po rekordnih vrednostih v zadnjih 27 letih znižal, saj so vlagatelji unovčevali nakovane dobičke. Nekateri vlagatelji so še naprej zaskrbljeni zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, nekatere skrbi dogajanje v Italiji.

Avtomobilska prodaja v ZDA septembra navzdol

Ameriška avtomobilska podjetja večinoma poročajo o padcu prodaje v septembru v primerjavi s septembrom lani, za kar sta najbolj odgovorna dva orkana. Harvey je lani prodajo v septembru dvignil, ker so v Teksasu kupovali nova vozila po avgustovskem uničenju, orkan Florence pa je letos divjal v septembru in prodaja bo narasla oktobra.

Newyorške borze končale neenotno, Dow Jones z rekordom

V današnjem trgovanju na newyorški borzi je indeks Dow Jones pri 26.773,94 točke dosegel nov rekord. Gre že za 14. rekord v letu 2018, Dow Jones pa se tako približuje psihološki meji 27.000 točk. Medtem pa je indeks Nasdaq izgubil vrednost zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Amazon bo dvignil minimalno urno postavko za svoje zaposlene v ZDA na 15 dolarjev

V ameriškem spletnem maloprodajnem velikanu Amazon so napovedali, da bodo dvignili minimalno urno postavko za vse svoje zaposlene v ZDA na 15 dolarjev na uro. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA bo povišanje začelo veljati naslednji mesec.

SRBIJA

AERO: V septembru 577.651 potnikov na beograjskem letališču

Aerodrom Nikola Tesla Beograd (AERO) nadaljuje z rekordnimi rezultati v vseh parametrih poslovanja. V prvih osmih mesecih leta 2018 je bilo realiziranih več kot 7 milijard celotnih prihodkov, kar je za 11 odstotkov več kot v enakem obdobju preteklega leta. V tem obdobju je bil dosežen dobiček v višini okoli 3 milijarde dinarjev, kar je za 4 odstotke več kot v enakem obdobju 2017.

Komisija za kapitalske naložbe v Srbiji se bo oblikovala leta 2019 in določila prednostne naloge

Srbski minister za finance je včeraj v pogovoru s predstavniki Svetovne banke sporočil, da se bo komisija za kapitalske naložbe oblikovala leta 2019 in da bo obravnavala največje projekte in določila prednostne naloge po posebni metodologiji.

Nazaj na novice