Dnevne novice - 02.10.2018
Objavljeno: 02. 10. 2018

SLOVENIJA

V Luksemburgu predstavili poslovne priložnosti v Sloveniji

Luksemburško-slovenski poslovni klub je v petek v Luxembourgu pripravil srečanje predstavnikov slovenskih investicijskih projektov ter investitorjev iz Belgije in Luksemburga. Ugotavljali so, da je Slovenija lahko odlična strateška vstopna točka za poslovanje v širši regiji ter da je potrebnih več tovrstnih dogodkov.
Vir: STA

Ljubljanska borza: Indeks zrasel za pol odstotka

Vlagatelji na Ljubljanski borzi so sklenili za 565.470 evrov poslov, največ z delnicami Krke, Luke in Telekoma. Tečaj delnic Luke je zrasel za pet odstotkov, Triglavovih za tri odstotke in pol, Krkinih pa za 0,7 odstotka. Delnice Save Re so izgubile 3,6 odstotka, Cinkarne dober odstotek, Petrola pa 0,3 odstotka. Indeks je pridobil pol odstotka.
Vir: STA

Za 307 delovnih mest v Luki Koper 5000 prošenj

Na razpis Luke Koper za 13 sistemiziranih mest oz. skupaj 307 delovnih mest so zainteresirani poslali več kot 5000 prijav. Večina kandidatov se je prijavila na več delovnih mest hkrati, danes v podjetju prejemajo še prijave, ki so jih postali po pošti. Več informacij bo tako znanih v prihodnjih dneh.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Lagardova opozarja: Gospodarska tveganja se uresničujejo

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je opozorila, da so se gospodarska tveganja, na katera sklad opozarja v zadnjih letih, začela uresničevati, gospodarska rast pa se je začela upočasnjevati. Nakazala je, da bo IMF znižal napoved rasti, voditelje pa pozvala, naj prispevajo k zmanjšanju trgovinskih napetosti.
Vir: STA

Večina evropskih borz z rastjo; evro cenejši, nafta dražja

Večina indeksov na pomembnejših evropskih borzah je včerajšnje trgovanje končala z rastjo. Rast je danes spodbudila predvsem novica, da so Kanada in ZDA tik pred iztekom roka dosegle dogovor o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini. Evro se je v primerjavi z dolarjem pocenil, nafta pa se je podražila.
Vir: STA

Newyorške borze večinoma pozitivno

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje končali večinoma pozitivno. Borzni analitiki ocenjujejo, da je na pozitivno gibanje indeksov vplival sklenjen sporazum med ZDA, Kanado in Mehiko. Kljub pozitivnemu vzdušju med vlagatelji pa so indeksi končali precej pod rekordnimi vrednostmi v tem obdobju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

RZS, NBS: Promet v trgovini na drobno v avgustu, višji za 5,5 odstotka

Promet v trgovini na drobno je avgusta v medletni primerjavi realno narasel za 5,5 odstotka. V obdobju januar-avgust se je prihodek od prodaje v trgovini na drobno v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta povečal za 3,7%.
Vir: NBS

Telekom Srbija bi kupil Telekom Albanijo?

B92.net je dobil potrdilo, da je večinsko državno telekomunikacijsko podjetje Telekom Srbija zainteresirano za nakup Telekoma Albanija. Ta interes je v skladu z napovedmi srbskega operaterja za širitev poslovanja v regiji. "Cilj Telekoma Srbija je, da se pozicionira kot regionalni vodja na področju telekomunikacij. Ponudili smo ponudbo, ki je zdaj v pregledu," je dejal Telekom brez razkrivanja podrobnosti. Telekom Albanija je drugi največji operater v Albaniji.
Vir: b92

Povečala se je trgovina med Srbijo in Italijo - Do konca leta je mogoče doseči nov rekord v višini 4 milijarde EUR

Veleposlanik Italije v Beogradu Carlo Lo Cascio se je v petek, 28. septembra, srečal s predstavniki več kot 80 italijanskih podjetij, ki delujejo v Srbiji, in poudaril, da bi trgovina med državama dosegla in morda presegla rekordno število 4 milijarde evrov.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice