Dnevne novice - 01.10.2018
Objavljeno: 01. 10. 2018

SLOVENIJA

Cetis v polletju krepko povečal dobiček

Skupina Cetis je prvo letošnje polletje končala s 3,66 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj dva milijona več kot v enakem obdobju lani. Zaslužek je primerjalno še bolj povečala družba Cetis, in sicer s 730.000 evrov v prvem šestmesečju lani na 2,96 milijona evrov, kaže polletno poročilo.
Vir: STA

Skupina Sij v polletju z rastjo dobička

Skupina Sij je po nerevidiranih podatkih v prvem letošnjem polletju vknjižila 13,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 17,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se zvišali za devet odstotkov na 557,8 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.
Vir: STA

Skupina Adria Mobil v prvem polletju okrepila dobiček

Skupina Adria Mobil je v prvem letošnjem polletju ustvarila 27,97 milijona evrov čistega dobička, kar je 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje so se povečali za devet odstotkov na 251,4 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.
Vir: STA

DUTB ob polletju povečala dobiček

DUTB je v prvem polletju ustvarila 20,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 19 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. K temu so prispevali dobičkonosni portfelji in nižji stroški, pri čemer so se stroški financiranja skoraj razpolovili, stroški poslovanja pa bili nižji za 10 odstotkov.
Vir: STA

Avgusta večja prodaja v trgovini na drobno

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za en odstotek, v primerjavi z avgustom lani pa za 4,4 odstotka. Na mesečno rast je vplival predvsem višji realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv. Njegova rast je bila avgusta najvišja v letošnjem letu.
Vir: STA

Prihodki Slovenije od okoljskih davkov lani višji za tri odstotke

Prihodki Slovenije od okoljskih davkov so lani znašali 1,6 milijarde evrov, kar je slabe tri odstotke več kot predlani. 85 odstotkov teh davkov so predstavljali davki na energijo, sicer pa so največji delež vseh okoljskih davkov plačala gospodinjstva, kažejo podatki republiškega statističnega urada.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

ZDA in Kanada dosegle dogovor o novi Nafti

Washington, 1. oktobra - ZDA in Kanada so po dolgotrajnih pogajanjih sinoči dosegle okvirni dogovor o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini, t. i. novi Nafti. Pogajalci so tako v zadnjem hipu uspeli ohraniti tristranski dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko. Novi trgovinski sporazum se sicer ne bo več imenoval Nafta, temveč Sporazum ZDA-Mehika-Kanada. Dogovor bo ZDA med drugim omogočil boljši dostop do kanadskega trga mlečnih izdelkov, Kanada pa se bo izognila ameriškim carinam na avtomobile. Dosegli so ga nekaj ur pred iztekom zadnjega roka za dogovor. Mehiko so ZDA dogovor o novi Nafti dosegle konec avgusta. Severnoameriški sporazum Nafta je eden največjih sporazumov o prosti trgovini na svetu. ZDA, Mehiko in Kanado povezuje od leta 1994.
Vir: STA

Italijanski gospodarski minister brani načrtovani proračunski primanjkljaj

Italijanski gospodarski minister Giovanni Tria se je danes postavil v bran načrtom, po katerih bi primanjkljaj države v letu 2019 znašal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Zagotovil je tudi, da ne razmišlja o odstopu. Ti pomisleki so se pojavili, potem ko je vlada zavrnila njegov predlog, da bi primanjkljaj postavili pri 1,6 odstotka BDP.
Vir: STA

SRBIJA

SORS, NBS: Industrijska proizvodnja v Srbiji v prvih osmih mesecih višja za 2,7 odstotka

Po podatkih Republiškega zavoda za statistiko se je industrijska proizvodnja v obdobju januar-avgust v primerjavi z istim obdobjem preteklega leta povečala za 2,7 odstotka, kar je predvsem posledica rasti proizvodnje industrije v višini 2,8 odstotka. Na gibanje industrijske proizvodnje so v avgustu začasno vplivali kapitalski remonti v sektorjih rudarstva in oskrbe z električno energijo in plinom. Proizvodnja industrija je po avgustovskih podatkih zrasla za 0,3 odstotka. V okviru proizvodnje industrije so največji pozitivni prispevki k njeni mesečni rasti izhajal iz proizvodnje kovinskih izdelkov, derivatov nafte, strojev in opreme.

SROS, NBS: Uvoz v Srbiji še vedno raste hitreje kot izvoz

Podatki Statističnega urada kažejo, da se je blagovni izvoz v obdobju januar-avgust v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 8,5 odstotka, kar je posledica 10,8-odstotne rasti izvoza v proizvodnih dejavnostih. Izvoz bo v prihodnjem obdobju še naprej rasel zaradi normalizacije izvoza kmetijstva. Istočasno se je uvoz blaga povečal za 13,0 odstotkov.
Vir: Ekapija

Cena električne energije v Srbiji ne bo šla gor

Srbski minister za rudarstvo in energijo Aleksandar Antič je dejal, da v prihodnjem obdobju ne bo povišanja cen električne energije.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice