Dnevne novice - 28.09.2018
Objavljeno: 28. 09. 2018

SLOVENIJA

Umar napoved letošnje rasti BDP znižal na 4,4 odstotka

Ljubljana, 27. septembra - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je občutno znižal napoved letošnje gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP, potem ko je v spomladanski napovedi pričakoval 5,1-odstotno rast. Napoved za 2019 je znižal s 3,8 na 3,7 odstotka, za 2020 pa zvišal s 3,2 na 3,4 odstotka.
Vir: STA

Skupina Gen-I na Hrvaškem postavila prvo sončno elektrarno

Slovenska skupina Gen-I je na Hrvaškem postavila prvo sončno elektrarno, ki sta jo na Vrbniku na otoku Krk danes odprla njen lastnik Franjo Toljanić in predsednik uprave Gen-I Robert Golob. S tem je projekt Sonce, ki ga je leta 2015 zagnal Gen-I, presegel državne meje, so sporočili iz družbe.
Vir: STA

Letošnja savinjsko-zasavska gazela je GKN Driveline Slovenija

Družba Dnevnik je danes razglasila tretjega finalista v izboru Slovenska gazela 2018, v katerem išče najboljša hitro rastoča podjetja. Naziv savinjsko-zasavske gazele je pripadel zreškemu podjetju za proizvodnjo avtomobilskih transmisij in delov GKN Driveline Slovenija, so sporočili iz Dnevnika.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

V italijanski vladi dogovor o 2,4-odstotnem primanjkljaju BDP v letu 2019

Stranke italijanske vlade so se danes dogovorile, da bo primanjkljaj države v letu 2019 znašal 2,4-odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili voditelji koalicijskih strank.
Vir: AFP

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU septembra slabše

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je septembra nekoliko poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 0,7 točke na 110,9 točke, v EU pa za 0,9 točke na 111,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Evropske borze navzgor

Indeksi na evropskih borzah so včeraj dan sklenili nad gladino. Vlagatelje je k optimizmu pospremila ameriška centralna banka, ki je v sredo dvignila ključno obrestno mero, ter namigi, da bi se to lahko letos zgodilo še enkrat.
Vir: STA

SRBIJA

SPAR "načrti za Srbijo"

Ena največjih trgovskih verig v Evropi namerava priti v Srbijo, je za B92.net potrdil Bostjan Brantusa, vodja širitve in razvoja SPAR-a.
Vir: Blic

Ameriška nepremičninska družba Re / Max prihaja v Srbijo

Ameriška nepremičninska družba Re / Max (Real Estate Maximus) bo v sredo, 3. oktobra, odprla svojo podružnico v Srbiji. Re / Max, je podjetje ustanovljeno leta 1973 v Denverju (Colorado). Podjetje deluje izključno preko franšiznega sistema. Na srbskem trgu načrtuje sodelovati s številnimi lokalnimi zastopniki.
Vir: Ekapija

Nemški Leoni bo februarja začel s proizvodnjo v četrti tovarni v Srbiji

Nemški proizvajalec kablov in žičnih sistemov Leoni namerava začeti s proizvodnjo v svoji novi tovarni v Kraljevem februarja 2019, je dejal direktor podjetja Leoni v Srbiji, Clemens Sachs.

Nazaj na novice