Dnevne novice - 27.09.2018
Objavljeno: 27. 09. 2018

SLOVENIJA

Kočevski SmartMelamine začenja proizvodnjo

V kompleksu kemične tovarne Melamin v Kočevju bodo danes odprli proizvodne linije novega podjetja SmartMelamine, ki ga je omenjena družba ustanovila skupaj s podjetjem nemške skupine TITK. Za več kot sedem milijonov evrov vredno naložbo, ki bo prinesla več kot 30 novih delovnih mest, so dobili 1,5 milijona evrov državne razvojne spodbude.
Vir: STA

Vlada predvidoma o Umarjevi najnovejši gospodarski napovedi

Ljubljana, 27. septembra - Vlada se bo danes predvidoma seznanila z najnovejšimi napovedmi Umarja. Ta je spomladi Sloveniji za letos napovedal 5,1-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 3,8-odstotno. Vlada bo razpravljala tudi o vnovičnem odmiku popolne liberalizacije vseh cen naftnih derivatov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Vlagatelji v Aziji previdni po zvišanju obrestnih mer v ZDA

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se danes znižali. Vlagatelji preučujejo verjetnost novih zvišanj obrestnih mer, potem ko se je za ta korak v sredo zvečer odločila ameriška centralna banka, pravijo analitiki.
Vir: STA

Cene nafte vse višje

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale. V sredo objavljeni uradni podatki o zalogah nafte v ZDA so sicer pokazali na rast, medtem ko so analitiki pričakovali zmanjšanje. Vendar pa je podatek o višji ponudbi lahko le kratkoročno zajezil rast cen.
Vir: STA

Za ZDA zaostruje denarno politiko tudi Hongkong

Obdobje poceni denarja se v Hongkongu končuje. Dve od največjih tamkajšnjih bank sta v odzivu na sredino ukrepanje ameriške centralne banke tudi sami zvišali svojo posojilno obrestno mero. Prvo zvišanje obrestnih mer v zadnjih 12 letih bi lahko močno prizadelo hongkonški nepremičninski trg, pravijo analitiki.
Vir: STA

Rekordna kazen za Uber zaradi zatajitve vdora hekerjev

Podjetje za posredovanje prevozov potnikov Uber bo zatajitev vdora hekerjev v njegov računalniški sistem drago stalo. V okviru poravnave z ameriškimi oblastmi je pristalo na kazen v višini 148 milijonov dolarjev (126 milijonov evrov). Gre za najvišjo kazen v kakšnem podobnem primeru doslej.
Vir: STA

SRBIJA

Koridor 10 bo zaključen do konca leta 2019

Podpredsednica vlade Zorana Mihajlović je ob ogledu gradnje avtoceste iz Srpske koče na Levosoje napovedala, da bosta vzhodna in južna veja Koridorja 10 končana pred koncem leta 2018.
Vir: Ekapija

Srbija bo letos bila 5. država po gospodarski rasi v Evropi

Leta 2017 se je Srbija glede na stopnjo gospodarske rasti uvrstila na 28. mesto v Evropi, letos pa bo verjetno na 5. ali 6. mestu. Glede na lanskoletno polletno rast v regiji srednje in vzhodne Evrope je Srbija s 4,9-odstotno rastjo tik za Poljsko. Vendar, ko izključimo kratkoročne začasne dejavnike, ki vplivajo na kmetijstvo, gradbeništvo in energetiko, kar vpliva na okoli 1,5 odstotne točke, potem gospodarska rast v tem letu znaša 3,3 odstotka, kar je pod povprečjem srednje Evrope.
Vir: Serbiamonitor

Srbija je na indeksu ekonomske svobode na 84. mestu

Rezultat Srbije v novi izdaji indeksa ekonomske svobode v svetu je skoraj enako lanskemu rezultatu. Ker so nekatere države poslabšale svoj izid, je Srbija letos napredovala na 84. mesto na lestvici od lanskega 89. mesta. Po sodeč po klubu LIBEK, Srbija ostaja na dnu Evrope glede na raven gospodarske svobode.
Vir: Beta

Nazaj na novice