Dnevne novice - 26.09.2018
Objavljeno: 26. 09. 2018

SLOVENIJA

Impol ob polletju s sedemodstotno rastjo prodaje in nižjim dobičkom

Bistriški predelovalec aluminija Impol je v prvem polletju letos ustvaril dobrih 368 milijonov evrov prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017. Skupina je prodajo količinsko povečala za poldrugi odstotek, polletje pa zaključila z 19,8 milijona evrov čistega dobička oziroma petimi odstotki manj kot v enakem obdobju lani.
Vir: STA

Ukrajinski MHP Holding v nakup deleža Perutnine Ptuj

Skupina MHP Holding, ki velja za vodilno perutninsko podjetje v Ukrajini, je napovedala nakup deleža v Perutnini Ptuj, ki je trenutno prek skupine Sij v ruskih rokah. Kot so danes prek komunikacijske agencije Taktik sporočili iz MHP, so na Agencijo za varstvo konkurence (AVK) že vložili priglasitev koncentracije za nakup deleža ptujske družbe.
Vir: STA

Cerar v New Yorku z madžarskim kolegom tudi o drugem tiru

Zunanji minister Miro Cerar se je danes v New Yorku ob robu splošne razprave Generalne skupščine Združenih narodov sestal z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, sta govorila o sodelovanju pri infrastrukturnih projektih, od drugega tira do daljnovoda Cirkovce-Pince in izgradnje čezmejnih cestnih povezav.
Vir: STA

Slovenija napredovala na lestvici ekonomske svobode

Na letošnji lestvici ekonomske svobode, ki jo objavljata inštituta Visio iz Slovenije in Fraser iz Kanade, Slovenija zaseda 71. mesto med 162 državami in ozemlji. Čeprav je v primerjavi z lanskim poročilom Slovenija minimalno zmanjšala obseg ekonomske svobode, je zaradi večjega upada v drugih primerljivih državah sama napredovala po lestvici.
Vir: STA

V drugem četrtletju prodali najmanj novih stanovanj in hiš doslej

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju v povprečju za 4,2 odstotka višje kot v prvem, pri čemer so se nova stanovanja in družinske hiše podražili za kar 11 odstotkov. Od aprila do junija so v Sloveniji prodali 59 novih stanovanjskih nepremičnin, kar je najmanj, odkar statistiki spremljajo trgovanje z njimi.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze zaključile mešano

Indeksi na newyorški borzi so današnje trgovanje zaključili mešano. Borzni analitiki ocenjujejo, da se je okrepitev energetskega sektorja in močno zaupanje potrošnikov izravnalo z izgubami v podjetjih, ki proizvajajo čipe, in gospodarskih javnih podjetjih v pričakovanju povečanja obrestne mere ameriške centralne banke Federal Reserve.
Vir: STA

Ustanovitelja Instagrama zapuščata Facebook

Ustanovitelja spletnega družbenega omrežja Instagram Kevin Systrom in Mike Krieger sta napovedala odhod iz Facebooka, ki je priljubljeno aplikacijo za deljenje fotografij kupil pred šestimi leti. Medtem ko so uradne izjave zelo vljudnostne, pa nekateri mediji poročajo o sporu med dvojico in vodstvom Facebooka, poročajo tuje tiskovne agencije.
Vir: STA

Kitajska: Na pogajanja z ZDA ne "z nožem na vratu"

Kitajska se je v trgovinskem sporu z ZDA pripravljena pogovarjati, a ne z "nožem na vratu". Peking ostaja odprt za pogajanja, vendar se morata sprti strani obnašati ena do druge "enakovredno in spoštljivo", je danes na novinarski konferenci v Pekingu dejal namestnik kitajskega ministra za trgovino Wang Shouwen.
Vir: STA

Michael Kors za 1,8 milijarde evrov prevzel Versace

Globalna modna hiša Michael Kors je danes sporočila, da je prevzela italijanskega modnega velikana Versace. Kot so sporočili iz družbe, bodo za posel odšteli 1,83 milijarde evrov.
Vir: STA

Novartis ukinja več tisoč delovnih mest

Švicarski farmacevtski velikan Novartis se je odločil zaradi zmanjšanja prihodkov od prodaje zdravil zapreti več kot 2500 delovnih mest v Švici in Veliki Britaniji. Na domačem trgu bo v naslednjih štirih letih ukinjenih 2150 delovnih mest oz. skoraj vsako šesto, je danes sporočil prvi mož Novartisa Vas Narasimhan.
Vir: STA

SRBIJA

Proizvodnja pšenice v Srbiji v 2018 višja za 29,3 odstotka

Srbska proizvodnja pšenice v letu 2018 se je povečala za 29,3 odstotka na 2,942 milijona ton, je v torek sporočil državni statistični urad. Obdelovalna površina se je leta 2018 povečala na 648.083 hektarjev iz lanskih 557.702 hektarjev.
Vir: SeeNews

Povprečna neto plača v avgustu na 420 EUR

Povprečne bruto plače, izračunane za julij 2018 so znašale 68.029 din., Medtem ko so povprečne neto plače znašale 49.202 din ali 420 evrov. Kumulativna rast bruto plače v obdobju januar-julij 2018 v primerjavi z enakim obdobjem lani je nominalno znašala 5,8 odstotka in realno 3,9 odstotka. Hkrati so se neto plače nominalno povečale za 6,2 odstotka in realno za 4,3 odstotka.
Source: SORS

Nazaj na novice