Dnevne novice - 25.09.2018
Objavljeno: 25. 09. 2018

SLOVENIJA

Slovenski poslovneži iščejo priložnosti v Turčiji

V Istanbul je včeraj odpotovala 14-članska delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, da bi preverili priložnosti, ki jih ponuja turški trg. Gre za podjetja iz različnih panog, prevladujejo pa podjetja iz dejavnosti s produkti in storitvami za izboljšanje počutja in zdravja.
Vir: STA

Odbor za gospodarstvo o načrtih koalicije glede podjetnikov

Ljubljana, 25. septembra - Odbor DZ za gospodarstvo bo danes razpravljal o predlogih ukrepov iz koalicijske pogodbe, ki so po oceni poslancev SDS škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike. V sredo se bo razprava nadaljevala na izredni seji DZ, ko naj bi vladi Marjana Šarca priporočili, da se s predstavniki gospodarstva dogovori o novi koalicijski pogodbi.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Cene nafte z rastjo, brent na najvišji ravni v štirih letih

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zadržale na visokih ravneh z začetka tedna. Cena nafte brent je v ponedeljek dosegla najvišjo raven v zadnji štirih letih, blizu katere ostaja tudi danes.
Vir: STA

Fed pred tretjim letošnjim zvišanjem ključne obrestne mere

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se bo danes in v sredo sestal na predzadnjem letošnjem zasedanju, po katerem je predvidena novinarska konferenca njenega predsednika Jeroma Powella. Analitiki so soglasni, da bo prišlo do letos že tretjega zvišanja ključne obrestne mere.
Vir: STA

Evropske borze končale v rdečem

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so včerajšnje trgovanje končali v rdečem. Analitiki negativna gibanja pojasnjujejo z uveljavitvijo novih carin med ZDA in Kitajsko.
Vir: Ilirika, STA

Newyorške borze končale neenotno

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili mešano. K takšnem izidu je prispevala ponovna zaostritev trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, saj so ZDA včeraj uvedle dodatne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti še dodatnih 200 milijard dolarjev.
Vir: Ilirika, STA

SRBIJA

Srbija bo podpisala pogodbo z Bechtelom za Moravski koridor

Vlada Srbije načrtuje podpis sporazuma z ameriško gradbeno skupino Bechtel za gradnjo ceste, ki povezuje vseevropske prometne koridorje X in XI.

NBS: Začeli so se uradni pogovori z IMF

Včerajšnji plenarni sestanek v Narodni banki Srbije je zaznamoval začetek uradnih pogovorov med predstavniki Srbije in misijo Mednarodnega denarnega sklada o prvem pregledu rezultatov, doseženih v okviru novega programa makroekonomskih in strukturnih reform, ki ga podpira instrument za usklajevanje politike (PCI). Misija Mednarodnega denarnega sklada, ki jo vodi James Roaf, bo od 24. septembra do 4. oktobra 2018 v Beogradu. V tem času se bo na sestankih analiziralo trenutna gospodarska, denarna in fiskalna gibanja v Srbiji ter napovedi makroekonomskih kazalnikov za tekoče in naslednje leto.
Vir: NBS

Nazaj na novice