Dnevne novice - 24.09.2018
Objavljeno: 24. 09. 2018

SLOVENIJA

Kitajska že odgovorila ZDA s svojimi carinami

Peking, 24. septembra - V odzivu na uvedbo dodatnih carin na za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, ki so začele veljati danes ob 6. uri po srednjeevropskem času, je Kitajska nemudoma uvedla lastne carine na uvoz blaga iz ZDA v vrednosti 60 milijard dolarjev. Povračili ukrepi Pekinga so skromnejši, ker ZDA ne izvažajo tako veliko blaga na Kitajsko.
Vir: STA

Septembra v Sloveniji slabše gospodarsko razpoloženje

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je septembra poslabšalo. Na mesečni ravni je bila vrednost kazalnika gospodarske klime za 2,4 odstotne točke nižja kot avgusta, v primerjavi z lanskim septembrom pa za 4,5 odstotne točke nižja, je danes objavil statistični urad.
Vir: STA

Brownlie iz BSW Timber: Gradnja žage na Gomilskem teče v okviru časovnice

Škotsko družinsko podjetje BSW Timber, ki namerava na Gomilskem v občini Braslovče postaviti velik lesno predelovalni center, potrebna dovoljenja za gradnjo pričakuje v naslednjih mesecih. Izvršni direktor za komercialo v BSW Timber Alex Brownlie je v pogovoru za STA zatrdil, da ostajajo pri prvotni časovnici in da se postopek gradnje ne zamika.
Vir: STA

Cene nafte občutno porasle

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju občutno zvišale. Po mnenju analitikov so se s tem odzvale na zadnjo odločitev članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in drugih pomembnejših proizvajalk nafte, da za zdaj ne bodo zvišale količin načrpane nafte.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Pompeo: ZDA bodo zmagale v trgovinski vojni s Kitajsko

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je zatrdil, da bodo ZDA v trgovinski vojni s Kitajsko, ki se vse bolj poglablja, zmagale. Predsednik ZDA Donald Trump je pred dnevi naznanil uvedbo novih carin na 200 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Washington bo nove carine uvede.
Vir: STA

BMW sklenil pogodbo z madžarsko vlado o gradnji nove tovarne

Predstavniki nemškega avtomobilskega velikana BMW so z madžarsko vlado sklenili dogovor o državni podpori pri gradnji tovarne v Debrecenu na vzhodu Madžarske. Naložba je vredna milijardo evrov.
Vir: STA

SERBIA

Sporazum o prosti trgovini Srbije in Turčije

Ratificiran je bil sporazum o prosti trgovini, s katerim se bo obseg blaga, ki se lahko izvozi v Turčijo iz Srbije brez carine razširil.
Vir: Ekapija

350 milijonov USD za RTB Bor do konca leta 2018

Kitajsko podjetje Zijin, ki je kupilo RTB Bor je dolžno plačati vsaj 100 milijonov USD do konca leta, vse skupaj pa naj bi plačalo 350 milijonov USD.
Vir: b92

OTP Bank prevzema Credit Agricole v Srbiji?

V morju novic o konsolidaciji bančnega trga v Srbiji se najnovejše medijske špekulacije nanašajo na OTP Bank in njen morebitni prevzem Credit Agricole Serbia. V zadnjih desetih letih se je število bank v Srbiji zmanjšalo s 35 na 28. Strokovnjaki menijo, da je to preveč za državo velikosti Srbije in da se bo prodaja in združevanje bank v Srbiji nadaljevala.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice