Dnevne novice - 20.09.2018
Objavljeno: 20. 09. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Veliko zanimanje za Luko Koper

Po ponedeljkovem padcu je indeks Ljubljanske borze danes drugi dan zapored porasel. Sklenjenih je bilo za skupaj 1,7 milijona evrov poslov, največ zanimanja pa je tokrat veljalo delnicam Luke Koper, ki so lastnika zamenjale tudi v enem svežnju, vrednem 280.000 evrov.
Vir: STA

Luka Koper bo v četrtek objavila razpis za 307 neposrednih zaposlitev

Na upravi Luke Koper so danes potrdili akcijski načrt glede strategije na področju IPS. Ob tem so potrdili zaposlitev 307 delavcev neposredno v Luko Koper, je povedal prvi mož Luke Dimitrij Zadel. Razpise zanje bodo objavili v četrtek. V prihodnjih tednih bo Luka objavila še natečaja za izbor agencij za posredovanje dela in pogodbenih izvajalcev.
Vir: STA

O podpori Dolencu za guvernerja Banke Slovenije prihodnji teden

V nekaterih poslanskih skupinah bodo stališče do kandidata za guvernerja Banke Slovenije Primoža Dolenca, ki ga na to mesto predlaga predsednik republike Borut Pahor, oblikovali prihodnji teden. Za ocene, ali bo ob glasovanju v DZ dobil zadostno podporo, to je 46 glasov poslancev, je še prezgodaj.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze višje

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se danes zvišali. Med vlagatelji je največ pozornosti še vedno usmerjene v trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, vendar pa vlagatelji poudarjajo, da nove carine niso tako visoke, kot bi lahko bile. Nafta in evro sta se v primerjavi s torkom danes podražila.
Vir: STA

V ZDA avgusta rast števila novih stanovanjskih gradenj

V ZDA so avgusta začeli graditi 9,2 odstotka več stanovanjskih nepremičnin kot julija oziroma na letni ravni 1,28 milijona enot. To je prva rast po dveh zaporednih mesecih nazadovanja. Število prošenj za nova gradbena dovoljenja je avgusta padlo za 5,7 odstotka na 1,235 milijona enot.
Vir: STA

Newyorške borze neenotno

Indeksi na newyorški borzi so današnje trgovanje zaključili neenotno. Borzni analitiki ocenjujejo, da so na dvig vrednosti indeksov Dow Jones in S&P 500 po dolgotrajni negotovosti zaradi trgovinskih konfliktov v Ameriki vplivali predvsem dobički v bančnem sektorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Prva faza kitajsko-srbskega industrijskega parka v Smederevu bo končana leta 2020 - Delovna mesta za 20.000 ljudi na 400 hektarjih?

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo Dragan Stevanović je včeraj v Tianjinu podpisal dva dokumenta s kitajskimi partnerji, ki se nanašajo na Železarno Smederevo, in gradnjo kitajsko-srbskega industrijskega parka v Smederevu. Prva faza bo, kot je dejal, končana v naslednjih dveh letih, druga pa v letih 2021 in 2022.
Vir: Ekapija

Novih 20 milijonov EUR za mala in srednja podjetja preko EBRD in Addiko Bank

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Addiko Bank še naprej sodelujeta pri zagotavljanju podpore razvoju malih in srednjih podjetij z novim dolgoročnim posojilnim dogovorom v višini 20 milijonov EUR.
Vir: b92

Ruske trgovske verige bodo uvažale hrano iz Srbije

Glavne ruske prodajalne na drobno, Magnit, Dixy, Lenta bodo morda uvažale hrano iz Srbije. Najbolj so zainteresirane za sveže in zamrznjeno sadje in zelenjavo ter mesne izdelke.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice