Dnevne novice - 18.09.2018
Objavljeno: 18. 09. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza teden začela s padcem

Ljubljanska borza je prvi trgovalni dan v tednu zabeležila padec indeksa najpomembnejših podjetij. Promet je dosegel 1,19 milijona evrov, največ poslov (za 593.670 evrov) pa so ustvarili z delnicami Krke. Največ so ob sicer skromnem prometu izgubile delnice Intereurope, ki so zdrsnile za štiri odstotke.
Vir: STA

Gospodarska delegacija odhaja v rusko regijo Samara

V rusko regijo Samara se bo danes po nove poslovne priložnosti podala 16-članska gospodarska delegacija. Udeleženci se bodo pod okriljem javne agencije Spirit srečali s predstavniki številnih ruskih podjetij in organizacij, se udeležili rusko-slovenskega poslovnega foruma, obiskali pa bodo tudi nekatere institucije, podjetja in tehnološke parke.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trump uvaja carine še za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza

Washington, 18. septembra - Predsednik ZDA Donald Trump bo 24. septembra uvedel 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev, te carine pa bo v začetku 2019 povišal z deset na 25 odstotkov. Carine je utemeljil s preiskavo, ki je ugotovila nepoštene kitajske politike in prakse glede tehnološke in intelektualne lastnine ZDA.
Vir: STA

Wall Street dan sklenil v rdečem

Newyorške borze so današnje trgovanje zaključile s padci indeksov. Trgovanje je zaznamovalo predvsem zaostrovanje trgovinskih odnosov med Kitajsko in ZDA.
Vir: STA

V Nemčiji vozi prvi vlak na vodik na svetu

Hannover, 17. septembra - Po železniških tirih na Spodnjem Saškem v Nemčiji je v nedeljo zapeljal prvi potniški vlak, ki ga poganja električna energija, pridobljena iz vodika. Vlak, ki je brez izpustov emisij in zelo tih, je izdelal francoski proizvajalec Alstom. Danes sta dva takšna vlaka začela redno voziti v regionalnem železniškem prometu.
Vir: STA

SRBIJA

IMF: Srbija je pritegnila več kot polovico neposrednih naložb v regiji

Mednarodni denarni sklad je ugotovil, da je Srbija v zadnjih desetih letih privabila več kot polovico vseh tujih neposrednih naložb, ki so bile realizirane v šestih gospodarstvih Zahodnega Balkana (ZB-6).
Vir: Ekapija

ENHL: Energoprojekt sklenil dva nova posla v Srbiji

Energoprojekt (ENHL), gradbeno podjetje, je pridobilo dva projekta v Srbiji v višini 1,3 milijarde din. Prvi se nanaša na vzdrževalna dela na reki Peštan in rekonstrukcijo lokalne ceste v vrednosti 1 mrd RSD, drugi pa na svetovanje pri železniškem projektu.
Vir: Belex, Ilirika

Kitajska družba CRBC bo gradila koridor skozi Fruško goro? - Možnosti kredita in koncesij

Kitajska družba CRBC bo opravila dela na koridorju Fruške gore, odločitev o modelu financiranja hitre ceste pa bo kmalu objavljena. Predsednik deželne vlade Igor Mirovič je dejal, da je za koridor Fruška Gora pripravljena praktično vsa potrebna dokumentacija, ki jo skupaj financirata Vlada Vojvodine in pristojno ministrstvo. Dejal je, da deželna vlada razpolaga z informacijami, da obstajata dve možnosti za financiranje projekta koridorja: denar je lahko zagotovljen s krediti ali s koncesijo.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice