Dnevne novice - 17.09.2018
Objavljeno: 17. 09. 2018

SLOVENIJA

Povprečna plača za julij nominalno nižja, realno višja

Povprečna plača za julij je v bruto znesku znašala 1650,84 evra, v neto znesku pa 1071,76 evra. Plači sta bili v obeh zneskih v mesečni primerjavi nominalno nižji za 0,2 odstotka, realno višji za 0,7 odstotka, je danes objavil statistični urad.
Vir: STA

Za iskanje novega guvernerja verjetno nov krog

V teh dneh bo jasno, ali bo za iskanje novega guvernerja Banke Slovenije potreben nov krog pogajanj ali nov izborni krog. Predsednik republike Borut Pahor ima do srede čas za razmislek, ali bo DZ v postopku izbora kandidatov, ki ga je začel konec aprila, koga predlagal ali ne. Med petimi prijavljenimi kandidati v DZ noben ne uživa zadostne podpore.
Vir: STA

Postopki za prodajo NLB prehajajo v aktivnejšo fazo

Postopki za prodajo NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO) danes prehajajo v aktivnejšo fazo. Kot je slišati neuradno, bo danes potekala predstavitev največje slovenske banke analitikom vodilnih svetovnih finančnih družb, naslednji korak pa bodo predstavitve investitorjem v tujini.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Cene nafte okoli izhodišč

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju gibale okoli izhodiščnih vrednosti. Trgovci so nemirni, kaj bo prineslo novo zaostrovanje v trgovini med ZDA in Kitajsko. Če se bo trgovinska vojna nadaljevala, bo to močno škodilo gospodarstvu, to pa bo tudi zmanjšalo povpraševanje po nafti.
Vir: STA

Evropske borze v nov teden s padci

Evropske borze so v nov trgovalni teden teden vstopile s padci indeksov. Vlagatelje skrbijo poteze ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi z uvedbo novih carin na kitajski uvoz lahko še poslabšal že tako napete odnose med največjima svetovnima gospodarstvoma. Vlagatelji so pozorni tudi na objave poslovnih rezultatov.
Vir: STA

Kitajska grozi z odstopom od trgovinskih pogajanj z ZDA

Washington, 17. septembra - Kitajska je po poročanju Wall Street Journala zagrozila, da se ne bo udeležila predvidenih trgovinskih pogajanj z ZDA kasneje v mesecu, če bo predsednik Donald Trump uresničil grožnjo in uvedel nove carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev. Časopis se pri tem sklicuje na neimenovane kitajske državne uradnike, ki pravijo, da se ne bodo pogajali s pištolo, naperjeno v njihovo glavo. Pogajanja bi se morala začeti okrog 20. septembra. Wall Street Journal poroča, da se je Trump sicer malce unesel, in na 200 milijard dolarjev uvoza ne bo uvedel 25-odstotnih, pač pa le 10-odstotne carine. Šlo naj bi za tehnološke izdelke, pa tudi morsko hrano, pohištvo, gume, kemikalije, plastiko, kolesa in otroške sedeže. To bi pomenilo, da bi bilo z dodatnimi carinami obremenjenega polovica vsega izvoza kitajskega blaga v ZDA.
Vir: STA

SRBIJA

NBS, SORS: Letna inflacija v avgustu 2,6%

Po podatkih Statističnega urada RS je avgusta mesečna inflacija znašala 0,3%. Cene življenjskih potrebščin so bile posledica sezonsko višjih cen potovalnih paketov, svežega sadja in najemnin stanovanj. Letna inflacija se je še naprej gibala znotraj ciljnega tolerančnega pasu 3 ± 1,5%. V avgustu je merila 2,6%.
Vir: NBS

NBS: devizne rezerve znašajo 11,3 milijarde EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije so konec avgusta znašale 11,3 milijarde EUR, kar je 77,7 milijona evrov manj kot konec julija.
Vir: NBS

Al Dahra je uradno edini ponudnik za nakup PKB

Al Dahra, kmetijsko podjetje, iz Združenih arabskih emiratov je edino podjetje, ki je poslalo ponudbo za nakup PKB. Rok za oddajo ponudb za nakup PKB po začetni ceni 104.500.000 evrov se je iztekel v ponedeljek 10. septembra.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice