Dnevne novice - 13.09.2018
Objavljeno: 13. 09. 2018

SLOVENIJA

Banke v sedmih mesecih s 377 milijonov evrov dobička pred davki

Banke v Sloveniji so v prvih sedmih mesecih letos ustvarile 376,8 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 21,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V sedmih mescih so sprostile oslabitve in rezervacije v višini 64 milijonov evrov, kar je nadalje pozitivno vplivalo na njihov rezultat.
Vir: STA

Nadzorni svet SDH z mednarodnim razpisom išče nova člana uprave

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes objavil mednarodni razpis za dve prosti mesti člana uprave SDH. Razpis je nujen ob odhodu začasnega člana uprave Andreja Bertonclja na mesto finančnega ministra, po katerem bo v upravi ostala le še predsednica Lidija Glavina.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

ECB predvidoma brez sprememb monetarne politike

Frankfurt, 13. septembra - Zaostrovanje trgovinskih napetosti, proračunsko kljubovanje italijanske vlade in padanje vrednosti valut nekaterih držav v razvoju bodo v ospredju razmisleka članov Sveta Evropske centralne banke, ki bodo danes zasedali v Frankfurtu. Sprememb monetarne politike na tem srečanju sicer ne gre pričakovati. Ključna obrestna mera v evrskem območju je pri nič odstotkih. Obseg programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku, je medtem od začetka letošnjega leta pri 30 milijardah evrov mesečno. Pričakovati gre, da bo ECB ostala pri junijski napovedi, da se obseg programa z oktobrom zmanjša na 15 milijard evrov, decembra pa naj bi bilo neto novih nakupov konec.
Vir: STA

Orkan Florence dvignil delnice naftnih podjetij

Trgovalni dan na newyorških borzah se je začel z neenotnim gibanjem osrednjih indeksov. Med drugim se dražijo delnice naftnih podjetij, potem ko je orkan Florence, ki se približuje ZDA, podražil nafto. Pocenile pa so se delnice nekaterih tehnoloških družb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

EPS in NIS sta uvrščena med 100 največjih podjetij v srednji in vzhodni Evropi

EPS (Elektroprivreda Srbije) je največje srbsko podjetje po višini prodaje v letu 2017 (2,1 milijarde EUR) in 65. v srednji in vzhodni Evropi. Podjetje NIS (NIIS) z 1,8 milijarde EUR prihodkov pa je na 80. mestu.
Vir: Ekapija, Ilirika

Gorenje s 1. januarjem 2019 seli proizvodnjo vseh hladilnikov iz Velenja v Valjevo

Pričakuje se razširitev proizvodnih zmogljivosti do enega milijona dodatnih hladilnikov, kar odpira prostor za zaposlovanje od 200 do 300 novih delavcev.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice