Dnevne novice - 11.09.2018
Objavljeno: 11. 09. 2018

SLOVENIJA

Industrijska proizvodnja v sedmih mesecih z nekaj več kot sedemodstotno rastjo

Industrijska proizvodnja je bila v sedmih letošnjih mesecih za 7,3 odstotka večja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil statistični urad. Samo julija je bila medletna rast 5,8-odstotna, na mesečni ravni pa se je proizvodnja okrepila za 0,3 odstotka.
Vir: STA

Dnevnik: Finančni sklad Alfi in Deutsche Bank odkupila del terjatev do skupine Tuš

Ljubljana, 11. septembra - Slovenski finančni sklad Alfi je po neuradnih informacijah v sodelovanju z Deutsche Bank od Addiko Banke in Bawaga uspešno odkupil okoli 14 odstotkov terjatev do skupine Tuš holding, kar v nominalni vrednosti predstavlja okoli 36 milijonov evrov, poroča Dnevnik. Del terjatev je že prej odkupil tudi britanski sklad Anacap Financial Partners.
Vir: STA

Delodajalci v Sloveniji z zaposlitvenimi obeti v svetovnem vrhu

Ljubljana, 11. septembra - Delodajalci v Sloveniji imajo za zadnje četrtletje letos precej optimistične zaposlitvene obete. 20 odstotkov jih namreč načrtuje rast delovnih mest, štirje odstotki krčenje delovnih mest, medtem ko sprememb v zaposlitveni strukture ne načrtuje 74 odstotkov, kaže najnovejša raziskava družbe Manpower. Kot je pojasnil regionalni vodja Manpower Group Slovenija Nebojša Biškup, se v zadnjem obdobju leta samozavest delodajalcev ponovno krepi. Slovenija ima po Biškupovih pojasnilih vodilni položaj v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika, s čimer slovenski trg zaposlovanja nakazuje obetaven zaključek leta. Slovenski delodajalci so z zaposlitvenimi napovedmi skupaj z Romunijo in ZDA tudi v svetovnem vrhu, pred njimi so le Japonska in Tajvan.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Turška gospodarska rast v drugem trimesečju počasnejša

Turško gospodarstvo je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je počasnejše od rasti v prvem četrtletju, ki je dosegla 1,5 odstotka. Po mnenju analitikov se bo turška gospodarska rast ob velikem padcu lire še upočasnila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Japonska gospodarska rast v drugem trimesečju hitrejša od prvih ocen

Japonska gospodarska rast je bila v drugem trimesečju na letni ravni triodstotna, kažejo danes objavljeni popravljeni podatki, potem ko so prvi kazali na 1,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Potrošnja se je v trimesečju okrepila za 3,1 odstotka, kar je precej več od prvih ocen, ki so kazale na 1,3-odstotno rast.
Vir: STA

SRBIJA

NIIS: V tretjem četrtletju 2019 bo začel obratovati nov obrat v pančevski Rafineriji

Naftna rafinerija Pančevo je končala namestitev opreme za tovarno Bottom of the Barrel, ki je ključna naložba v posodobitev svojih predelovalnih zmogljivosti, so sporočili v Naftni industriji Srbije (NIS). Projekt je del tekoče modernizacije rafinerije nafte Pančevo. Več kot 300 milijonov evrov je investirano v projekt in je med največjimi naložbami v Srbiji. Nova tovarna bo začela delovati v tretjem četrtletju leta 2019.
Vir: Ekapija

Najnižja plača je določena v višini 155 din na uro

Vlada Srbije je končno sprejela odločitev in napovedala, da bo zvišala minimalno plačo za 8,6 odstotka. Sindikati, delodajalci in predstavniki vlad so se strinjali, da je treba najnižjo plačo prilagoditi minimalni potrošniški košarici za obdobje naslednjih treh let. Predstavniki sindikata se niso strinjali z odločitvijo. Vlada in delodajalci so predlagali povišanje v višini 8,6 odstotka, medtem ko so sindikati prosili za 10-odstotno povišanje minimalne plače.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice