Dnevne novice - 07.09.2018
Objavljeno: 07. 09. 2018

SLOVENIJA

Izvoz in uvoz v prvih sedmih mesecih višja vsak za 11,6 odstotka

Ljubljana, 7. septembra - V prvih sedmih mesecih leta je Slovenija izvozila in tudi uvozila za 11,6 odstotka več blaga kot v istem obdobju lani. Izvozila je za 18,1 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 17,7 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je za prvih sedem mesecev znašal 477,6 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 102,7-odstotna. Slovenija je julija izvoz na letni ravni povečala za 16,3 odstotka na 2,7 milijarde evrov. Uvoz se je povečal za 15,2 odstotka in je dosegel 2,6 milijarde evrov. Vrednosti obeh, tako uvoza kot izvoza, sta bili julija višji tudi od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v prejšnjem letu; in sicer vrednost izvoza za 15,4 odstotka, vrednost uvoza pa za 12 odstotkov.
Vir: STA

Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v drugem četrtletju

Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da se je gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju tako v območju z evrom kot v EU v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 0,4 odstotka. V Sloveniji je bila rast še enkrat višja od povprečja, namreč 0,8-odstotna.
Vir: STA

Do avgusta v Sloveniji skoraj devetodstotna rast prodaje novih vozil

V Sloveniji je bilo letos do avgusta prvič registriranih 61.932 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 5053 vozil oz. 8,88 odstotka več kot v prvih osmih mesecih lani. Med osebnimi vozili je bilo prodanih največ Renaultovih cliov, med gospodarskimi vozili so bili na prvem mestu Fordovi modeli.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

IMF Turčijo poziva k razumni gospodarski politiki

Mednarodni denarni sklad (IMF) je turško vlado, ki se sooča s padajočo vrednostjo valute in naraščajočo inflacijo, pozval, naj v prizadevanjih za stabilizacijo stanja zasleduje razumno gospodarsko politiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Turčija pa kljub težavam IMF ni zaprosila za pomoč, je dejal predstavnik sklada Gerry Rice.
Vir: STA

Italijani tik pred zdajci dosegli dogovor z ArcelorMittalom glede prevzema Ilve

Največji jeklarski koncern na svetu ArcelorMittal bo po sklenitvi dogovora s sindikati prevzel italijansko podjetje Ilva, je sporočil italijanski minister za industrijo Luigi Di Maio. Prevzem italijanskega jeklarja je v teku od lani, a je Di Maio v luči nove populistične vlade grozil, da bo posel preprečil.
Vir: STA

Ameriške tovarne julija z manj naročili kot junija

Ameriške tovarne so julija dobile 0,8 odstotka manj naročil kot junija, vendar pa je slaba statistika izključno posledica velikega padca naročil civilnih in vojaških letal. Na letni ravni so tovarne v ZDA dobile 8,3 odstotka več naročil. Ministrstvo za trgovino je podatke za junij popravilo na 0,6- in ne 0,7-odstotno rast.
Vir: STA

SRBIJA

Srbska centralna banka ne spreminja temeljne obrestne mere

Srbska centralna banka je v četrtek dejala, da se je odločila, da bo ključno repo stopnjo pustila nespremenjeno pri treh odstotkih. Pri tej odločitvi je izvršni svet vzel v obzir predvsem pričakovano gibanje inflacije in njene temeljne dejavnike
Vir: SeeNew

Nova najnižja plača bo objavljena 10. septembra

Predlog za povišanje minimalne plače v Srbiji še vedno poteka in odločitev bo najverjetneje objavljena 10. septembra 2018 po zasedanju Socialno-ekonomskega sveta.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice