Dnevne novice - 06.09.2018
Objavljeno: 06. 09. 2018

SLOVENIJA

Mercator ob polletju več kot podvojil poslovni izid iz poslovanja

Skupina Mercator je v prvem polletju 2018 več kot podvojila poslovni izid iz poslovanja, ki je znašal 16,9 milijonov EUR. Skupina je zabeležila 6,6 % rast prihodkov iz prodaje trgovine na drobno glede na enako obdobje preteklega leta, ustvarjena normalizirana EBITDA pa je znašala 48,1 milijonov EUR, kar glede na enako obdobje preteklega leta predstavlja povečanje za 6,1 mio EUR oziroma za 14,6 %. Čisti poslovni izid Skupine Mercator je bil v tem obdobju za 6,1 milijona EUR višji kot primerljiv izid v enakem obdobju preteklega leta in je znašal 1,5 milijonov EUR. Matična družba Poslovni sistem Mercator, d. d., pa je polletje zaključila s čistim poslovnim izidom 9,3 milijone EUR. Nadzorni svet, ki se je seznanil s polletnim poslovanjem, na seji ni obravnaval imenovanja novega predsednika nadzornega sveta.
Vir: Seonet

Nadzorniki SDH za imenovanje začasnega člana uprave prek sodišča

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je po obravnavi položaja, ki je nastal ob kandidaturi začasnega člana uprave SDH Andreja Bertonclja za finančnega ministra v novi vladi, odločil, da bo v primeru potrditve Bertoncljeve kandidature za ministra uporabil možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodišča.

Zbornica davčnih svetovalcev za strokovno razpravo o potrebnosti davčnih sprememb

V Zbornici davčnih svetovalcev Slovenije so danes opozorili, da je predlog za spremembo obdavčitve v koalicijski pogodbi nedodelan. Predlagajo, naj fiskalni svet pri pripravi sprememb k sodelovanju povabi širši krog strokovnih institucij, predvsem zato, da se ugotovi, ali so spremembe na področju davkov z vsako novo vlado sploh potrebne.

Skupina Sij v polletju z devetodstotno rastjo prihodkov

Skupina Sij je po prvih nerevidiranih podatkih v prvem letošnjem polletju ustvarila prihodke od prodaje v višini 557,8 milijona evrov, kar v primerjavi s prvim lanskim polletjem predstavlja devetodstotno rast. Podrobnejše poročilo o poslovanju bodo objavili do konca meseca, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Sija.

Za Bratuškovo prioritetna projekta drugi tir in tretja razvojna os

Pristojni odbor DZ je prekinil sejo, na kateri odloča o primernosti kandidatke Alenke Bratušek za ministrico za infrastrukturo. Sejo bo nadaljeval ob 17. uri. Bratuškova je sicer v predstavitvi med prioritetami ministrstva v prihodnjem mandatu izpostavila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta.

MEDNARODNI TRGI

Južna Afrika zdrsnila v recesijo

Vlagatelje so negativno presenetile informacije, da je Južna Afrika v drugem četrtletju, ko je njen bruto domači proizvod (BDP) upadel za 0,7 odstotka, zdrsnila v recesijo. V predhodnem trimesečju se je po popravljenih podatkih BDP zmanjšal za 2,6 odstotka. Gre za prvo obdobje recesije po letih 2008 in 2009, ko je BDP padal tri četrtletja zapored.

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA julija večji zaradi rekordnega uvoza

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA je julija dosegel 50,1 milijarde dolarjev, kar je 9,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast primanjkljaja je posledica rekordnega uvoza, ki se je okrepil za 0,9 odstotka na 261,2 milijarde dolarjev, medtem ko je izvoz upadel za en odstotek na 211,1 milijarde dolarjev.

SRBIJA

AERO: Plačilo koncesije je treba izvesti do konca leta 2018

Francoska družba Vinci bo do konca letošnjega leta izvedla enkratno koncesijsko plačilo za letališče Beograd (AERO), je dejal minister za finance Siniša Mali. Vlada bo po plačilu razkrila koncesijsko pogodbo. V skladu s sporazumom bo Vinci plačal 501 milijon EUR, letna koncesijska provizija pa bo znašala od 4,4 do 15 milijonov EUR.
Vir: Ekapija

Kitajski Zijin ponuja 1,4 milijarde dolarjev za prevzem Nevsun Resources

Kitajska skupina Zijin Mining je ponudila 1,41 milijarde dolarjev za pridobitev kanadskega kovinskega podjetja Nevsun Resources, ki vodi projekt izkopa barka in zlata v Srbiji.

Nazaj na novice