Dnevne novice - 05.09.2018
Objavljeno: 05. 09. 2018

SLOVENIJA

Abanka z veliko kapitala

Abanka je v prvem polletju 2018 ustvarila čisti dobiček v višini 40,4 milijona evrov. V okolju zelo nizkih obrestnih mer je realizirala čiste obresti v višini 29,5 milijona evrov, čiste opravnine pa so znašale 18,5 milijona evrov. Banka še naprej intenzivno racionalizira svoje poslovanje, kar se je odrazilo v stroških poslovanja, ki so bili v prvem polletju 2018 za 2,2 odstotka oziroma za 0,7 milijona evrov nižji kot v primerljivem obdobju lani in so znašali 33,6 milijona evrov.Bilančna vsota banke je 30. junija 2018 znašala 3,7 milijarde evrov, tržni delež, merjen po velikosti bilančne vsote, pa je znašal 9,6 odstotka. Banka je visoko likvidna in kapitalsko močna, kar odražajo tudi količniki likvidnosti in kapitalski količniki. Količnik skupnega kapitala je konec junija 2018 za Abanko znašal 23,1 odstotka.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Deutsche Bank ne bo več del indeksa EuroStoxx 50

Nemška Deutsche bank od 24. septembra ne bo več del vodilnega evropskega blue chip indeksa EuroStoxx 50, so sporočili iz banke. Delnice omenjene banke so namreč od začetka letošnjega leta padle za več kot 37 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Amazon s tržno vrednostjo 1000 milijard dolarjev po poti Appla

Ameriški tehnološki konglomerat Amazon je danes presegel tržno vrednost 1000 milijard dolarjev in s tem sledil Applu, ki je ta mejnik prvič presegel pred mesecem dni. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, nov Amazonov dosežek le potrjuje, kako močna je ameriška tehnološka industrija.
Vir: STA

Daimler z Mercedesovim modelom vstopa na trg električnih vozil

Nemški avtomobilski koncern Daimler, katerega del je največji svetovni proizvajalec prestižnih vozil Mercedes Benz, je predstavil prvo v nizu električnih vozil, s katerim namerava izzvati ameriško Teslo in druge tekmece. Cena električnega cestnega terenca EQC, ki ga bodo začeli izdelovati naslednje leto, še ni znana.
Vir: STA

SRBIJA

MTLC: Metalac je patentiral ekonom lonec z zaslonom

Republiški Inštitut za intelektualno lastnino je objavil nov patent tovarne, ki proizvaja kuhinjsko posodo, Metalac (MTLC). Naziv izuma je lonec s steklenim zaslonom za domačo uporabo - RN 12778, ki omogoča daljinsko opazovanje in nadzor kuhanja fižola, zelja ali krompirja - ne da bi dvignili pokrov. Tovarna Metalac ima 55 let izkušenj v proizvodnji posode, je ena izmed najboljših tovarn v Evropi. Izvozi 70% posode v 25 držav. Letno dobavi šest milijonov kosov posode strankam iz EU in Rusije.
Vir: Ekapija

Vir: Ekapija

 

Nazaj na novice