Dnevne novice - 04.09.2018
Objavljeno: 04. 09. 2018

SLOVENIJA

Vlada odobrila sredstva za pet naložb podjetij, med njimi Yaskawe

Vlada je danes s prerazporeditvijo porabe v letošnjem proračunu zagotovila nekatera sredstva za izplačilo podpore naložbam petih podjetij. Skupno gre za pet milijonov evrov za spodbude naložbam japonske Yaskawe ter slovenskih družb Kovis, Medicop, Ocean Orchids in Termit.
Vir: STA

RRC objavila prevzemno namero za Pomurske mlekarne

Družba RRC računalniške storitve je objavila namero za prevzem Pomurskih mlekarn. V njej ima večinski delež, prevzemno ponudbo za preostale delnice pa bo objavila najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh, izhaja iz prevzemne namere, danes objavljene v Delu.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Večina evropskih borz uvodoma blizu izhodišč

Indeksi na evropskih borzah se uvodoma gibajo okoli izhodišča. Kot poročajo tuje agencije, vlagatelji na stari celini sledijo razpoloženju v Aziji, kjer prevladuje zaskrbljenost zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko.
Vir: STA

Argentina bo varčevala z ukinitvijo ministrstev in višjimi davki na izvoz

Argentinski predsednik Mauricio Macri je napovedal vrsto varčevalnih ukrepov, v okviru katerih bo ukinil več ministrstev in uvedel višje davke na izvoz. Z ukrepi želi Marci zmanjšati proračunski primanjkljaj in stabilizirati domače gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Podjetje Fintel Energy širi svojo dejavnost v Rusijo

Fintel Energija a.d., eden ključnih investitorjev v obnovljive vire energije v Srbiji, je napovedal ustanovitev novega podjetja v Rusiji, ki se imenuje OOO Fintel Russian Ventures. Podjetje se bo ukvarjalo z načrtovanjem in upravljanjem dveh obnovljivih virov energije, ki se nahajajo v Saratovih in Uljanovskih regijah v Volga zveznem okrožju. Prvi vetrni park, ki bo zgrajen v industrijski coni Novoulyanovsk, bo imel šest vetrnih turbin s 4,2 MW moči in skupno močjo 25,2 MW. V prvi projekt bo vloženo 32 milijonov EUR, financiranje pa bo potekalo v skladu z mednarodnimi standardi. Konec julija je družba Fintel Energy na Beograjski borzi (BSE) uradno začela postopek prve začetne javne ponudbe (IPO). To je sicer prvi IPO na BSE po 78 letih, družba pa bo izdala 6.500.000 navadnih delnic z nominalno vrednostjo 500 RSD na delnico.
Vir: Ekapija

Zijin bo v naslednjih šestih letih podvojil svojo proizvodnjo zlata

Kitajska skupina Zijin Mining Group je povedala, da bo v šestih letih skoraj podvojila proizvodnjo zlata srbskega bakrenega rudnika in topilnice RTB Bor na 1,45 tone. Pričakuje se, da rudnik lahko doseže proizvodno zmogljivost v višini približno 120.000 ton bakra, 1,45 ton zlata in 10.6 ton srebra letno.
Vir: SeeNews

Letališče Nikola Tesla: Avgusta rekordno število potnikov

Beograjsko letališče (AERO) je avgusta letos poročalo o 698.271 potnikih, kar je za 7 odstotkov več kot lani. Poročilo družbe navaja tudi, da je bilo v sedmih mesecih leta 2018 servisiranih 3,8 milijona potnikov, kar je 7 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je tovorni promet povečal za 18% na medletni ravni.
Vir: Seebiz, AERO, Ilirika

Nazaj na novice